Desmond Tutu le ia apărarea românilor din Anglia

76

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, arhiepiscopul Desmond Tutu, spune că Marea Britanie ar trebui să fie recunoscătoare pentru „oportunitatea" de a primi imigranţi, în circumstanţele în care s-a creat o dezbatere intensă privind interzicerea imigranţilor din Bulgaria și România.

Intervenţia arhiepiscopului vine după ce un sondaj printre britanici arată că aproape jumătate dintre aceștia consideră că dreptul de a munci și de a locui în Marea Britanie ar trebui blocat pentru români și bulgari. Autorităţile britanice sunt speriate de faptul că în luna ianuarie vor expira măsurile pentru controlul emigării impuse odată cu aderarea la UE și se așteaptă la un val de români și bulgari.

Acum, guvernul se chinuie să găsească metode pentru a descuraja aceste mișcări. Ei ar putea să extindă perioada de timp pe care imigranţii trebuie să o petreacă în ţară înainte de a putea cere beneficii sociale, de la 3 la 6 luni. De asemenea, vor să îngreuneze accesul la locuinţe și la tratamentul medical asigurat de stat.

Dar arhiepiscopul spune că situaţia actuală riscă crearea unor tensiuni rasiale care nu s-au mai văzut din 1968, când Enoch Powell, politician britanic conservator, opozant al aderării Marii Britanii la Piaţa Comună, în prezent Uniunea Europeană, a fost concediat după faimosul discursul „Râuri de sânge", în care a criticat politica imigraţionistă a guvernului de la Londra.

Tutu avertizează că la Londra începe să se audă aceeași retorică, despre care consideră că a fost unul dintre cele mai negre momente ale istoriei moderne.

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat la Channel 5 că nu așteaptă ca un val de români să părăsească ţara cu destinaţia Anglia, de la 1 ianuarie, și a atacat felul în care a fost condusă dezbaterea privind imigrarea.