În timp ce părinţii nu mai cred că lumea va deveni un loc mai bun și prevăd un viitor sumbru, copiii lor își fac planuri îndrăzneţe pentru „atunci când vor crește mari", arată un material video emoţionant realizat de Colisão Filmes. Inevitabil, experimentul naște întrebarea: Au uitat adulţii să mai fie optimiști?

Intitulat Mai este timp (Ainda dá Tempo), proiectul își propune să „îi facă pe oameni să realizeze că pentru a schimba ceva, mai întâi trebuie să creadă că acest lucru e posibil”.

În videoclip, adulţii sunt rugaţi să își expună punctul de vedere cu privire la modul în care văd ei viitorul lumii. Răspunsurile lor arată modul negativ în care privesc soarta planetei și a celor care o locuiesc. „Sincer, nu cred într-o lume mai bună. Cred că lucrurile vor evolua numai spre mai rău”, declară una dintre participante. „Situaţia planetei noastre nu poate fi inversată. Nu vom putea anula lucrurile pe care le-am făcut planetei noastre”, a declarat un alt voluntar.

Tragismul cu care au descris adulţii perspectiva lor asupra lumii a fost contrabalansat de candoarea copiilor acestora și de modul lor optimist în care privesc spre viitor. Micuţii au fost întrebaţi ce visează să devină atunci când vor deveni adulţi, iar răspunsurile lor au reușit să îi emoţioneze pe părinţi până la lacrimi. „Dacă voi deveni profesoară, vreau să (îi) învăţ multe (pe copii). Iar dacă voi deveni veterinar, aș vrea să am grijă de animale”, a fost replica unei fetiţe. O altă micuţă afirma că în viitor „voi avea grijă de mulţi copii și voi vedea dacă sunt bolnavi, dacă au dureri în gât”.

„Cum vor deveni realitate visurile copiilor dacă nu există o lume mai bună? Încă mai este timp pentru schimbare”, este mesajul cu care se încheie materialul video. Echipa din spatele proiectului promovează transformarea lumii într-un loc mai bun și subliniază că acest lucru se poate realiza atunci când transformarea începe din interiorul fiecăruia dintre noi. „Schimbând modul în care gândim, modificăm modul în care acţionăm, iar prin acţiune schimbăm lumea”, scriu autorii materialului video, oferindu-le speranţă tuturor celor care și-au pierdut nădejdea într-un viitor mai bun: „Încă mai este timp.”

Vezi mai multe reacţii ale părinţilor și copiilor care au luat parte la experimentul social realizat de Colisão Filmes: