Fluturii din Japonia au suferit mutaţii

237

Expunerea la material radioactiv eliberat în mediul înconjurător a cauzat mutaţii la unele specii de fluturi descoperiţi în Japonia, sugerează un nou studiu publicat în revista Scientific Reports.

Cercetătorii au descoperit o creştere în lungimea picioarelor, a antenelor şi diformităţi ale aripilor la fluturii capturaţi la 2 luni după accidentul nuclear din 2011, din 10 locaţii diferite din Japonia, inclusiv zona Fukushima. Testele de laborator au arătat o legătură între mutaţii şi materialul radioactiv, relatează BBC.

Comparând fluturii între ei, cercetătorii au descoperit că cei capturaţi din zonele mai expuse la radiaţii au aripile mai mici şi ochii dezvoltaţi altfel.

„S-a crezut că insectele sunt foarte rezistente la radiaţii. În acest sens, rezultate ne surprind," a declarat profesorul Joji Otaki, de la Universitatea Ryukyus, Okinawa, care a condus studiul.

După şase luni, cercetătorii au capturat din nou fluturi din cele 10 zone şi au descoperit că cei din zona Fukushima prezentau mutaţii la o rată dublă faţă de cei capturaţi la două luni după accident.

Echipa a concluzionat că rata mai mare de mutaţii se datorează consumului de hrană contaminată, dar mai ales mutaţiilor materialul genetic al părinţilor, care s-a transmis la generaţia următoare, deşi mutaţiile nu au fost vizibile la generaţia anterioară de fluturi.