Jumătate din români se consideră discriminaţi

189

Jumătate dintre români se consideră discriminaţi, cei mai afectaţi de această percepţie fiind persoanele cu handicap, romii, şomerii, pensionarii şi femeile.

Concluzia se desprinde dintr-un studiu realizat în cadrul proiectului „Împreună pentru informarea, conştientizarea promovarea egalităţii de şanse", proiect implementat de UNSR, Ministerul Educaţiei şi FNS Alma Mater, informează Mediafax.

Studiul a arătat că 47% dintre cei intervievaţi se consideră discriminaţi. Discriminarea este prezentă atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Femeile se confruntă cu o mentalitate patriarhală, considerându-se că locul lor este „la cratiţă". Pensionarii au venituri foarte mici şi se descurcă din ce în ce mai greu. Persoanele cu handicap nu beneficiază de ajutorul necesar şi reuşesc destul de greu să îşi găsească un loc de muncă.

La polul opus sunt bărbaţii, care au mai multe beneficii dacă sunt şi tineri. Statisticile demonstrează că discriminarea nu este aproape deloc resimţită de bărbaţi şi că a fi bărbat în România înseamnă să fii preferat la angajare, să ai grija gospodăriei şi a îngrijirii copiilor şi, uneori, să beneficiezi de o pensionare mai rapidă.

„Una dintre sursele răului se află în şcoală, în doctrină. Noi fabricăm persoanele cu handicap prin marginalizare şi urmărire poliţienească", a declarat Ion Pânzaru, rectorul Universităţii Bucureşti.

În cadrul studiului au fost chestionate 2.400 de persoane cu vârste peste 18 ani.

(Foto: ghidcabinet.ro)