Academia Română cere responsabilitate pentru Roşia Montană

13

Prezidiul Academiei Române le-a cerut autorităţilor să analizeze şi să decidă în mod responsabil în legătură cu proiectele de exploatare a aurului şi argintului din Munţii Apuseni, astfel încât interesele ţării să nu fie afectate negativ.

Prezidiul Academiei Române a decis „să menţină poziţia anterior exprimată şi îngrijorările cu privire la consecinţele şi riscurile posibile, mai ales pe termen mediu şi lung" în legătură cu exploatarea de la Roşia Montană, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Academiei, notează Agerpres.

Conducerea Academiei Române este de părere că depozitele de aur sunt o resursă neregenerabilă cu importanţă strategică naţională şi că, în consecinţă, soarta acestora nu poate să depindă doar de autorităţile locale. Mai mult, Prezidiul Academiei Române a propus un referendum prin care populaţia întregii ţări să fie consultată în legătură cu exploatarea resurselor aurifere.

„O analiză obiectivă demonstrează că proiectul [Roşia Montană] nu reprezintă o lucrare de interes public şi, prin urmare, nu justifică efectele colaterale negative şi riscurile implicate în proiect", a declarat anterior Academia Română.

(Foto: valcea-news.ro)