1+1=mai ieftin. Cât te costă să fii singur la bătrâneţe?

476

Să trăiești pe cont propriu poate fi mult mai costisitor decât să împarţi cheltuielile gospodărești cu un soţ, o rudă sau un coleg de apartament. Oamenii în vârstă singuri, care se confruntă, de asemenea, cu costuri din ce în ce mai ridicate pentru întreţinerea sănătăţii, au șanse de 5 ori mai mari de a ajunge să trăiască în sărăcie, faţă de semenii lor căsătoriţi, spun rezultatele unui nou studiu, citat de BusinessInsider.

Studiul realizat de Școala Heller pentru Politici Sociale şi Management de la Universitatea Brandeis, Living Longer on Less: The New Economic (In) Security of Seniors, a constatat că doar 31% dintre cuplurile în vârstă au o situaţie economică sigură, un număr care scade la 16% pentru cei care trăiesc singuri.

„Ei merg în direcţia greşită”, a declarat Tatjana Meschede, unul dintre autorii studiului și Director de cercetare la Școala Heller, referindu-se la cei care aleg să trăiască pe cont propriu.

O analiză realizată de Consiliului Naţional pentru Îmbătrânire a datelor furnizate de Comunitatea Americană de Sondaje arată că o persoană în vârstă care locuiește singură cheltuie aproape 35% din venit pe întreţinerea locuinţei, comparativ cu 22% în cazul celor care locuiesc cu alte persoane.

Dintre oamenii în vârstă, unii „beneficiază” de o partajare avantajoasă a bunurilor de pe urma unui divorţ sau de bunuri rămase în urma decesului partenerului de viaţă și sunt în general într-o stare financiară mai bună, pentru mai mult timp. Cei care, însă, nu rămân cu resurse financiare substanţiale, își epuizează bunurile foarte repede, în decurs de un an de la pierderea venitului partenerului de viaţă.

„Ei nu pot ţine pasul cu cheltuielile obişnuite. Se pune o povară mare pe aceste gospodării”, mai spune Mescede.

Unii vârstnici sunt nevoiţi să recurgă la colegi de cameră şi la alte alternative de convieţuire. O femeie de 64 de ani din Chicago, SUA, a contactat un centru local al National Shared Housing Resources pentru a o ajuta să își ocupe cele două dormitoare nefolosite. Bătrâna primeşte 500 de dolari pe lună pentru fiecare cameră, oferind reduceri pentru chiriaşii care o ajută la treburi casnice. O altă femeie de aproape 60 de ani și-a format propria comunitate, în Silicon Valley, cumpărând 2 case într-o enclavă de trei case și oferind spre închiriere una dintre ele altor două femei în vârstă, care locuiau singure.

Individualismul – tendinţa care ne va duce la o bătrâneţe săracă

Potrivit unei cercetări de piaţă efectuată de Euromonitor International, numărul persoanelor care locuiesc singure, la nivel global, cunoaște în prezent o adevărată explozie. Dacă, în 1996, aproximativ 153 de milioane de oameni locuiau singuri, în 2011, numărul acestora a ajuns la 277 de milioane – o fulminantă creștere cu 55 de procente.

Cel mai mare procent de populaţie care trăiește singură se înregistrează în Suedia: 47%. Urmează Norvegia, cu 40%. Locuitorii ţărilor scandinave sunt avantajaţi de politicile de stat care protejează cetăţenii de cele mai dificile aspecte ale traiului de unul singur.

Interesant este și modul în care această tendinţă se reflectă în funcţie de sex și de vârstă. În SUA, de pildă, femeile sunt cele care aleg cel mai des să locuiască singure. Numărul lor ajunge la 18 milioane, comparativ cu cel al bărbaţilor, care se oprește la 16 milioane. Cea mai mare parte a celor care aleg să locuiască singuri (peste 16 milioane) au vârsta cuprinsă între 35 și 64 de ani. Cei mai în vârstă constituie circa 11 milioane din totalul celor care stau singuri. Pentru a vedea cum individualismul ne modelează existenţa, citește aici.

România – cel mai rău loc în care să îmbătrânești singur

În România, numărul mediu de pensionari în trimestrul al patrulea din 2011 a fost de 5.555.000, anunţa Institutul Naţional de Statistică, iar pensia medie în intervalul indicat a fost de 760 de lei, cu 5,4% mai mare faţă de cea din perioada similară a anului 2010.

Nivelul de trai al bătrânilor din România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Cifrele prezentate în raportul publicat recent Îmbătrânirea activă și solidaritatea între generaţii vorbesc de la sine.

Conform datelor Eurostat, bazate pe statisticile anului 2009, 21,6% dintre bătrânii din România, dintre care cel puţin unul a depăşit vârsta de 65 de ani, nu își pot asigura căldura în casă. Când vorbim despre a pleca în vacanţă, puţini sunt pensionarii care își pot permite acest lux. România se află chiar la coada clasamentului, cu 92,1% dintre bătrânii care locuiesc singuri şi nu își permit să meargă într-o săptămână de vacanţă.

În România, patru din zece pensionari care locuiesc singuri nu-și pot asigura o masă cu carne sau pește cel puţin o dată la 2 zile. Însă pentru cuplurile de vârstnici, procentul se reduce la 27,1%, arată cifrele Eurostat.

Raportul Eurostat mai menţionează că, în România, 54,3% dintre bătrânii singuri nu sunt capabili să acopere cheltuielile neprevăzute. Procentul scade la 42,7% pentru cuplurile de vârstnici.