Teoretic, majoritatea părinţilor consideră că între cele mai importante atribute pe care trebuie să le insufle copiilor lor se numără și bunătatea, bunăvoinţa. Practic însă, copiii învaţă să pună preţ pe alte lucruri.

Universitatea Harvard a realizat un studiu în perioada 2013-2014 în care au fost intervievaţi 10.000 de copii americani, elevi de liceu și școală generală. Răspunsurile lor au indicat cu totul altceva decât răspunsurile părinţilor. Aproape 80% dintre ei au spus că părinţii i-au învăţat că fericirea personală și reușitele academice sunt mai importante decât grija faţă de oameni, scrie Quartz. Majoritatea copiilor au fost de acord cu afirmaţia: „Părinţii mei sunt mai mândri dacă iau note mari la școală decât dacă sunt un bun membru al comunităţii din care facem parte.”

Psihologul Richard Weissbourd, cel care a condus acest studiu, a enumerat câteva recomandări pentru părinţii care s-ar putea să nu fie conștienţi că nu își învaţă copiii să devină adulţi morali. „Copiii nu se nasc răi sau buni și nu ar trebui să renunţăm niciodată la ei. Au nevoie de oameni mari care să îi ajute să le pese de ce se întâmplă în jur, să devină respectuoși și responsabili pentru comunităţile în care trăiesc, la fiecare etapă a copilăriei”, citează Washington Post.

Conform cercetătorilor, există cel puţin 5 strategii prin care se poate atinge acest ţel educaţional. În primul rând, copiii au nevoie să audă și să și vadă la propriii părinţi că grija faţă de ceilalţi este o prioritate . Astfel, anumite standarde etice ar trebui respectate, la fel și un limbaj respectuos, chiar și atunci când pe copii îi supără asta sau nu au chef, când sunt obosiţi sau distrași de ceva.

În al doilea rând, copiii trebuie să practice grija faţă de semeni și exprimarea recunoștinţei pentru a se deprinde cu astfel de obiceiuri. Pentru asta, părinţii trebuie să le creeze oportunităţi de practică, de exemplu să ajute un coleg la teme sau să ajute la treburi prin casă, dar să nu fie recompensaţi pentru asta. Copiii trebuie să se obișnuiască cu gândul că este normal și de așteptat de la ei să ajute și nu să o facă pentru un beneficiu imediat. Părinţii ar trebui să practice ei înșiși exprimarea gratitudinii faţă de persoanele din jur, prin ritualuri zilnice, la cină sau la culcare – sfătuiesc experţii.

Mai mult decât atât, părinţii trebuie să le lărgească copiilor „cercul grijilor”, de la familie și prieteni apropiaţi, la persoane din comunitate, persoane cu care interacţionează într-un fel sau altul și care au nevoie de ajutor sau care sunt mai vulnerabile. În lumea globalizată în care trăim, copiii trebuie să înveţe să le pese de oameni din culturi, comunităţi și clase sociale diferite și, de asemenea, să realizeze că fiecare decizie pe care o iau poate afecta într-un fel sau altul comunitatea.

De multe ori, abilitatea de a avea grijă de alţii este sugrumată de sentimente negative, de furie, rușine, invidie sau altele. Copiii au nevoie de ajutorul părinţilor în a gestiona aceste sentimente pentru un rezultat constructiv, nu distructiv. Chiar exprimarea acestor sentimente trebuie făcută într-o manieră potrivită, nu în ţipete și episoade dramatice. Copiii trebuie învăţaţi de mici să pună preţ pe calm și pe faptul că această strategie îi poate duce mai aproape de ceea ce doresc.

În definitiv, copiii nu fac decât ceea ce văd la ceilalţi, în special la părinţi. Pentru a fi modele morale, părinţii trebuie să practice ei înșiși onestitatea, corectitudinea, grija faţă de ceilalţi, să se exprime respectuos, să verbalizeze recunoștinţa și să își păstreze calmul. Însă nimeni nu poate fi perfect tot timpul, iar pentru ca cei mici să își poată respecta părinţii și să aibă încredere în ei, este nevoie ca aceștia să arate activ că își respectă copiii și să recunoască atunci când au greșit.

DISTRIBUIE:
Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 5 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.