De câţiva ani, oamenii au dezvoltat un interes pentru un trai cât mai minimal, lucru sporit și de apariţia în lumea online a blogurilor care promovează acest stil de viaţă, bloguri care ajung și la 4 milioane de cititori. Unul dintre acestea este Minimal Millennial, scris de Emily Torres.

În ultimii trei ani de zile, Emily și-a redus garderoba cu două sfeturi, după ce a citit cartea lui Marie Kondo, The Life-Changing Magic of Tidying Up. Marie Kondo este un consultant în organizare din Japonia, care în bestsellerul său internaţional încurajează cititorii să scape de lucrurile pe care le deţin, dar care nu le aduc niciun fel de bucurie. Poate suna ciudat, dar adevărul este că garderoba multor persoane se lărgește haotic, din cauza unui fel de a face cumpărături fără noimă. Parcă este un cerc vicios în care cumpărăm, dar nu știm ce căutăm de fapt și nici de ce nu putem găsi.

Astfel, moda minimalistă ia avânt, oamenii învăţând cum să își exprime stilul fără să „spargă banca”. Mic.com scrie că în anii 1930 femeile aveau în jur de 9 piese de îmbrăcăminte, pentru ca în zilele noastre să cumpere în medie 64 de piese noi pe an, dar fără să le poarte, fiindcă sondajele arată că femeile între 18 și 54 de ani poartă doar 51% din hainele pe care le au în dulap.

Noul trend nu se bazează strict pe o ambiţie sau pe un sentiment de responsabilitate regăsit, ci mai degrabă pe experienţa promotorilor că traiul cu mai puţin înseamnă mai multă libertate, mai puţin stres și mai mult control asupra obiceiurilor de consum. În final, trendul poate merge și spre o conștientizare a problemelor etice legate de consumul fără cap și de industria modei.

Courtney Caver a început Proiectul 333 ca o misiune de a-și simplifica viaţa, începând de la dulap, care „dădea pe dinafară, dar niciodată nu găseam cu ce să mă îmbrac. Era o nebunie”. Atunci și-a luat angajamentul să poarte doar 33 de piese de îmbrăcăminte, într-o rotaţie pe sezoane. Proiectul 333 a ajuns să aibă mai mult de 27.000 de fani pe Facebook, iar Carver ţine acum prelegeri în care predă abordarea minimalistă a modei.

„Tindem să presupunem că mai multe alternative înseamnă opţiuni mai bune și o satisfacţie mai mare, dar de fapt cauzează anxietate și limitează creativitatea. Cu cât mi-am limitat opţiunile cu atât am devenit mai fericită și creativă. E atât de bine să deschid ușa dulapului și să văd o zonă liberă, plină doar cu lucrurile de care am nevoie și cu nimic din ce nu am nevoie”, scrie și bloggeriţa Caroline Rector.

Simplificarea vieţii, începând prin ceva poate nesemnificativ precum simplificarea garderobei, este ceva la care din ce în ce mai multe persoane apelează, pentru că simt nevoia curăţeniei și ordinii într-o viaţă care a devenit haotică și consumatoare de energie pentru cele mai mici lucruri. Și atunci când are efect, te ajută să economisești bani și este și decizia etică de luat, de ce nu?

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.