Îmbunătăţeşte-ţi memoria cu câteva trucuri simple

7092

Capacitatea creierului uman de a reţine informaţii este fascinantă. De exemplu, Alexandru cel Mare era în stare să reţină numele tuturor soldaţilor din armata sa, Mozart putea scrie şi reproduce linii melodice complicate doar ascultându-le o singură dată, iar Winston Churchill putea recita aproape toate operele scrise de Shakespeare, conform learning-mind.com.

După ce am descoperit care sunt cauzele tulburărilor de memorie, e timpul să aflăm cum îţi poţi creşte capacitatea de memorare şi sporirea gradului de atenţie şi concentrare.

1. Repetiţia este mama învăţăturii – dacă ai probleme în a reţine o frază, un număr de telefon sau chiar numele unei persoane, repetă de câteva ori cu voce tare ceea ce vrei să reţii, concentrându-te la ceea ce spui. Health.Harvad.edu vine cu o sugestie foarte bună care te ajută să nu mai uiţi atât de uşor numele unei persoane pe care tocmai ai cunoscut-o. Astfel, după ce faceţi cunoştinţă, foloseşte o frază în care să îi pronunţi numele – ca de exemplu „Îmi pare bine de cunoştinţă, Sandra”.

2. Concentrează-ţi atenţia asupra detaliilor din jur şi ia-ţi repere – „Vezi, dar nu observi” spune cu înţelepciune faimosul detectiv Sherlock Holmes, eroul imaginat de Sir Arthur Conan Doyle. Astfel ajungi să uiţi unde ai lăsat maşina în parcarea hypermarketului sau cum se ajunge într-un anume loc pe care l-ai mai vizitat. De aceea, howstuffworks.com ne propune un sfat simplu: data viitoare când îţi parchezi mașina, priveşte cu atenţie în jurul tău pentru a găsi elemente după care să recunoşti locul – de exemplu pancarte cu numere, poziţionarea în dreptul unui semn distinctiv, unui magazin sau restaurant. Acelaşi lucru îl poţi face de fiecare dată când vrei să îţi aminteşti cum se ajunge într-un anume loc.

3. Foloseşte-te de imaginaţie – când citeşti o carte, de multe ori îţi imaginezi mental acţiunea ce se petrece, chiar pe parcursul lecturii. Foloseşte acest truc şi atunci când vrei să reţii anumite detalii. Discovery.com, dă un exemplu amuzant despre cum poţi pune în practică această metodă. Să zicem că ești nevoit să reţii că trebuie să ai următoarele lucruri la tine pentru un examen: un creion tip 2, un calculator de buzunar, actul de identitate şi o gustare de prânz. Foloseşte-ţi imaginaţia pentru a crea o povestioară care să cuprindă aceste elemente şi pe care să ţi-o transpui mental ca un film. Cum ar fi, spun cei de la Discovery, dacă creionul ar lua forma unui şarpe încolăcit pe forma cifrei doi? Acest şarpe adoră calculatoarele de buzunar, dar mai ales să apese butoanele lor cu limba sa lungă. Când apasă pe butoanele unui calculator, acesta se transformă într-o cameră foto care îi face o poză pentru buletin. Apoi, pentru a se recompensa pentru activitatea sa, șarpele ia o gustare. Cu cât mai neobişnuită este povestea, cu atât mai ușor îţi va rămâne întipărită în minte. Important este să nu uiţi asocierile.

4. Organizează-te eficient – ia o agendă şi foloseşte-o pentru planificarea zilnică a activităţilor. Scrie pe hârtie toate lucrurile pe care vrei să le faci şi chiar trece în avans, pe pagini separate pentru fiecare zi în parte, planurile din anumite date. Verifică în fiecare dimineaţă ce activităţi ai trecut pentru ziua în curs şi încearcă să le respecţi. Pe lângă faptul că scrisul te va ajuta să reţii mai uşor anumite lucruri, în timp ce tu notezi, creierul tău are timp să asimileze informaţiile şi să le înmagazineze.

5. Foloseşte-te de trucurile mnemonice – acestea te ajută să reţii informaţii greu de memorat. Cu ajutorul mnemotehnicilor, poţi reţine în ordine liste lungi, de la o listă de cumpărături, până la numele preşedinţilor americani, în ordinea în care au ocupat funcţia de-a lungul anilor. Una dintre tehnici poartă numele de Metoda Loci. Denumirea vine de la pluralul termenului latin „locus” care înseamnă „loc”. Metoda se foloseşte de faptul că anumite locuri, precum cartierul în care locuieşti, casa ta sau anumite rute, de exemplu, drumul spre serviciu, îţi sunt extrem de bine întipărite în minte. Secretul este să asociezi fiecare element din lista pe care o ai de reţinut, cu un loc de pe drum. Să presupunem că ai ales drumul către supermarketul de la care îţi faci cumpărăturile mereu. Atribuie fiecărei clădire, parc, magazin sau bloc din drumul tău un indiciu, o imagine mentală, chiar o scurtă poveste care să reprezinte un element din listă. Acum, când vrei să îţi aduci aminte lista făcută, trebuie doar să parcurgi cu „ochii” minţii drumul către supermarket.

Acestea sunt doar câteva trucuri de a-ţi îmbunătăţi memoria. Cu cât le exersezi mai mult, cu atât îţi vei perfecţiona tehnicile. Tu ce alte trucuri de îmbunătăţire a memoriei mai foloseşti?