6 cauze ale tulburărilor de memorie

22858

Ai uitat de programarea la dentist? Sau poate nu îţi aduci aminte unde ţi-ai lăsat cheile... Iar unele detalii pur şi simplu îţi intră pe o ureche şi îţi ies pe cealaltă... Astfel de episoade pot apărea în orice etapă a vieţii şi pot fi rezultatul multor cauze, atât fizice, cât şi de ordin psihologic. Iar vestea bună este că unele dintre acestea pot fi remediate!

Să descoperim în continuare câteva din motivele pentru care experimentăm câteodată pierderi de memorie:

 1. Îmbătrânirea – cu cât înaintăm în vârstă, corpul nostru suferă modificări. Devine mai dificil să învăţăm lucruri noi, să memorăm texte, să ne aducem aminte diverse evenimente sau detalii. Aceste semne nu sunt îngrijorătoare, ne asigură specialiştii de la Institutul Naţional pe Probleme de Îmbătrânire (NIA).

2. Prea puţine ore de somn – la fel ca şi procesul de îmbătrânire, calitatea îndoielnică a somnului poate afecta memoria şi deteriora creierul, conform rezultatelor unui studiu realizat de Universitatea Berkley din California şi citat de medicalnewstoday.com. Cercetarea arată că în timp ce dormim, la nivelul creierului nostru au loc procese vitale de transmitere a informaţiei dintr-o parte a acestuia, denumită hipocampus, către zona în care sunt stocate amintirile de durată, denumită cortex prefrontal. Tulburările somnului împiedică acest transfer şi astfel, anumite informaţii sunt pierdute sau necesită un efort mai mare de reamintire.

3. Excesul de alcool – poate afecta grav memoria pe termen scurt, ne avertizează Daniel Pendick, editor executiv la Harvard Men’s Health Watch.

4. Efectele adverse ale medicamentelor – se pare că unele medicamente antidepresive, cele pentru tratarea alergiilor, tranchilizante sau chiar unele medicamente pentru tratarea afecţiunilor cardio-vasculare ar putea fi unul din motivele pentru care experimentăm tulburări de memorie, confuzie sau probleme de concentrare, spune Daniel Pendick. Tot el ne sfătuieşte să consultăm medicul în cazul în care suspectăm tratamentul ca fiind cauza unor astfel de episoade.

5. Stresul şi depresia – problemele de ordin emoţional contribuie şi ele la apariţia unor momente de confuzie, aflăm de la NIA. Aflăm de pe livestrong.org că, în momentele de stres psihologic, producem cortisol, o substanţă care favorizează problemele de memorie. Ele însă dispar, odată cu eliminarea cauzelor care provoacă aceste reacţii emoţionale negative.

6. Anumite afecţiuni – problemele cu glanda tiroidă, boli ale ficatului sau ale plămânilor pot fi şi ele cauze ale pierderii memoriei, aflăm de pe livestrong.org. De asemenea, alte posibile explicaţii pot fi o lovitură la cap, o tumoare a creierului sau o infecţie la nivelul lui.

Nu orice episod de pierdere a memoriei sau confuzie înseamnă automat începutul instalării bolii Alzheimer. Dacă tulburările nu apar des şi nu se înrăutăţesc pe parcursul timpului, nu ar trebui să ai motive de îngrijorare. Cu toate acestea, este bine să consulţi un medic, dacă situaţia devine supărătoare. În plus, poţi arunca un ochi peste articolul despre cele şase obiceiuri care scad riscul înstalării bolii Alzheimer.