Accesul la tratament al femeilor bolnave de cancer din Gaza, blocat de Israel

110

În 2012, Israelul a aprobat 92% din cererile palestinienilor din Gaza pentru tratament medical.

În 2014, un an marcat de conflicte sângeroase, au fost aprobate 82% dintre cereri, iar de la începutul anului 2018, fără anunţarea în prealabil a unei schimbări, peste 50% dintre cereri nu au fost aprobate sau nu au primit niciun răspuns, blocându-se astfel accesul bolnavilor de cancer la tratament, conform organizaţiei non-profit PHRI, care îi reprezintă pe mulţi dintre acești pacienţi.

O directivă din 2017 a Ministerului Apărării a oferit Israelului 23 de zile lucrătoare pentru a procesa cererile medicale, comparativ cu termenul anterior, care era de 10 zile. Creșterea numărului de zile pentru analizarea cererilor a crescut, conform Ministerului Sănătăţii, din cauza unui număr de 16.000 de cereri restante, care nu au fost evaluate, dar și a numărului copleșitor de cereri care continuă să vină. Astfel este necesar timp pentru verificări de securitate corespunzătoare.

Cu toate acestea, se pare că motivul real este presiunea din ce în ce mai mare din partea familiei unui soldat israelian ucis în Gaza în 2014 pentru repatriere, ale cărui rămășiţe Hamas refuză să le predea. Anul trecut, familia soldatului a cerut Curţii Supreme a Israelului, printre altele, ca „orice gest umanitar pe care Israelul îl face faţă de Hamas să fie condiţionat de repatrierea soldaţilor”.