Românii au talent… la distrus copilării

63

Juraţii de la emisiunea „Românii au talent" (ProTV) au fost uimiţi în al doilea sezon al emisiunii de prestaţia celebrului Giuliano Stroe, poreclit „Micul Hercule", un băieţel de numai opt ani care a mai apărut la emisiunea „Happy Hour" pentru demonstraţiile sale de forţă fizică. În prezent, tatăl său este anchetat de autorităţi pentru rele tratamente aplicate minorilor.

Iulian Stroe, fost culturist, îşi pregăteşte cei doi băieţi încă de la vârsta de doi ani să devină culturişti de performanţă. Astfel în 2010, micuţul culturist a intrat în Cartea Recordurilor după ce a reuşit să facă douăzeci de flotări în mâini, pe verticală, fără punct de sprijin. Performanţa a fost înregistrată în emisiunea „Happy Hour” şi postată pe YouTube. Băiatul a devenit o senzaţie printe români, dar şi printre italieni, unde a locuit cu familia pentru o perioadă.

Mândru nevoie mare, tatăl său l-a înscris anul trecut la emisiunea „Românii au talent”, unde din nou juraţii au rămas muţi de performanţa lui Giuliano. „Giuliano, ne-ai umilit, mi-am înghiţit limba!”, a declarat, uluit, Andi Moisescu. „Te voi susţine cât pot de mult. Până în finală”, a adăugat şi Mihai Petre. Astfel că, în loc să se îngrijoreze de eforturile supra-omeneşti la care era supus copilul, ei doreau să îl vadă făcând spectacol iar şi iar.

Abia după ce familia s-a întors din Italia, într-un sat din Olt, iar tatăl rămas fără slujbă a pus un videoclip pe YouTube în care cere donaţii pentru că băieţii „au nevoie de vitamine şi minerale”, Ministerul Muncii s-a autosesizat şi i-a trimis în anchetă pe asistenţii de la Protecţia Copilului.

Giuliano nu este singurul copil al familiei care a fost iniţiat în tainele culturismului. Şi fratele său mai mic, Claudiu Stroe se antrenează cu tatăl său. Cei doi copii petrec peste două ore pe zi în sala de forţă, iar tatăl îi înregistrează, sperând să facă din ei vedete internaţionale. Într-un videoclip Giuliano efectuează flotări în timp ce-și sprijină mâinele și picioarele pe patru sticle de șampanie.

Tatăl susţine că nu le face niciun rău, că „e doar gimnastică. Copiii nu au voie să facă sport, după părerea voastră, aşa e? Trebuie să fie graşi, obezi? Nu ar fi pentru nimeni o solicitare”- Însă rezultatele anchetei arată altceva. Primele concluzii sugerează că ambii fraţi suferă de „piticism”. Din cauza antrenamentelor extrem de dure, cu greutăţi foarte mari, au statura fizică a unor copii de patru ani. Şi instructorii de culturism îl contrazic pe tată, spunând că o astfel de pregătire poate începe numai după vârsta de 15 ani. Cei doi sunt acum în evidenţa unui medic endocrinolog, iar cei de la Protecţia Copilului verifică dacă sunt înscrişi la şcoală şi dacă nu cumva sunt victimele unei exploatări economice din partea părinţilor, care în acest caz ar putea fi decăzuţi din drepturi.

Acest tip de educaţie poate lua şi forme mai „uşoare”, precum înscrierea copiilor la tot felul de cursuri de dezvoltare a personalităţii, abilităţii artistice, sau tehnice şi chiar şi mamele care ascultă încă din timpul sarcinii  muzică clasică şi după aceea îi pun şi pe bebeluşi să asculte, sperând că aceasta le va creşte IQ-ul.

Efectele psihice ale acestui tip de educaţie sunt variate şi cei mai mulţi părinţi nu le cunosc, sau dacă le cunosc nu le iau în considerare. În cazul fraţilor medicii vorbesc de o posibilă obsesie pentru un asemenea tip de antrenament, obsesie periculoasă pentru sănătatea fizică, dar şi dezvoltarea socială, iar psihologul Madeline Levine, care atenţiona din 2006 asupra efectelor creşterii copiilor sub presiunea unor părinţi prea ambiţioşi, spune că tratează o mulţime de astfel de tineri pentru depresie şi anxietate.