Sfat pentru părinţi: lăudaţi efortul, nu talentul

381

Matthew Syed susţine că este dăunător să lauzi capacităţile înnăscute ale copilului. În schimb, este benefică aprecierea pentru dezvoltarea unor abilităţi care au necesitat efort.

Syed, autor al cărţii Bounce: The Myth of Talent and the Power of Practice, se folosește în argumentarea sa de un experiment coordonat de psihologul Carol Dweck, care a studiat evoluţia a 400 de elevi. Psihologul a ajuns la concluzia că a lăuda inteligenţa copilului îi diminuează acestuia forţa motivaţională și performaţa.

Autorul explică faptul că laude precum „Ce repede ai învăţat! Ești tare deștept!” sunt dăunătoare, fiindcă îi transmit copilului că ceea ce contează este o înzestrare a lui care este fixă, mai puţin efortul de a se dezvolta folosind această înzestrare.

Cheia este concepţia generală că talentul este suficient. Copiii cărora le sunt lăudate strict talentele nu vor mai face eforturi pentru a obţine performanţă. Similar, cei care se percep ca fiind lipsiţi de talent nu se vor strădui să își depășească limitele, pentru că nu vor considera că acest lucru e posibil fără talent. „Gândiţi-vă la copiii care spun «pur și simplu nu mă pricep la cifre» sau «n-am eu coordonarea necesară pentru un sport»”, a explicat Syed pentru BBC. (Foto: mychildhealth.net)