La 102 ani, nu își poate imagina viaţa fără pantofii de alergat

1064

La o vârstă la care alţi oameni se pregătesc să își încheie viaţa, Fauja Singh a început una nouă. Aproape de 90 de ani se simţea mai mult mort decât viu, după ce soţia și unul dintre fiii săi au decedat. Atunci a început să alerge, iar acum, la 102 ani, nu își poate închipui viaţa fără pantofii săi de alergat.

Cu barba sa inconfundabilă și turbanul tradiţional sikh, care i-a adus porecla „tornada cu turban”, Singh este un star la toate maratoanele la care participă, peste tot în lume. Când era mic, picioarele sale erau atât de slăbite încât nu a putut să meargă până la vârsta de cinci ani. Iar după ce a început, i-a mai luat încă cinci ani pentru a ajunge să se deplaseze normal. La vârsta de 94 de ani, testele au arătat că densitatea osoasă din piciorul stâng e ca cea a unui tânăr de 35 de ani, iar în piciorul drept, ca a unuia de 25 de ani. La aceste vești, Singh a spus râzând: „Știam că piciorul meu stâng e mai slab”, citează CNN.

Mai multe teste medicale au arătat că la 99 de ani el avea organismul unui bărbat de 40 de ani. Nu se știe dacă este o influenţă genetică, sau pentru că a trăit o viaţă simplă în India, au avut un așa impact pozitiv asupra sănătăţii sale. După decesele din familia sa, Singh s-a mutat la Londra, unde trăiește și acum și unde participă la tot felul de competiţii de atletism, în special maratoane.

7 citate de la maratonistul de 102 ani:

„Viaţa este despre râs și fericire, acestea două sunt remedii universale”.

„Alergatul îi face pe oameni să fie mai conștienţi de partea spirituală și mai armonizaţi cu eul interior”.

„Atunci când m-am apucat de alergat, a fost ca și când l-aș fi întâlnit pe Dumnezeu”.

„Există două lucruri nobile în viaţă: să faci acte de caritate și să ai grijă de corpul tău”.

„Eu m-am pensionat, dar doar în trup. Spiritual mă simt la fel de capabil.”

„M-am îndrăgostit de alergat, am început să uit traumele și durerea.”

„Atunci când încep să obosesc, cânt numele lui Dumnezeu.”