Cheia unei căsnicii longevive (video)

5598

Un clip postat de Gospel Coalition îi introduce pe internauţi într-o discuţie personală și edificatoare purtată de trei pastori americani cu renume internaţional: John Piper, Tim Keller și D.A. Carson. Subiectul care i-a reunit în discuţie: longevitatea căsniciei.

„Îndrăgostirea este un lucru foarte frumos (…), iar reîndrăgostirea după numeroase perioade de durere se poate produce doar dacă punem legământul căsătoriei deasupra afecţiunii”, declară John Piper în deschiderea discuţiei. Piper explică în continuare că sentimentele noastre „acum există, acum nu mai există”, însă un legământ, o promisiune, este ceva ce rămâne, este permanent, indiferent de sentimente.

Tim Keller profită de idee și spune că soţia lui a fost măritată cu 5 bărbaţi. „Fiecare dintre aceștia am fost eu.” Keller îl citează pe Stanley Horowitz, care spune că „întotdeauna ne căsătorim cu persoana nepotrivită”, subliniind astfel că nimeni nu rămâne același, neschimbat, de-a lungul căsniciei și că promisiunea cununiei este aceea că partenerii vor rămâne împreună de-a lungul oricăror schimbări, sprijinindu-se reciproc pe parcursul lor. „Nu putem să ne bazăm pe sentimentul că suntem suflete pereche, atunci când ne căsătorim”, concluzionează Keller, pentru că sentimentul că gândim la fel nu poate fi durabil.

D.A. Carson îi conferă discuţiei dimensiunea spirituală finală, spunând că o căsnicie este o reînfăptuire a legământului dintre Christos și credincioșii creștini (biserică). Așa cum Christos nu renunţă la biserică, ci promite să o iubească veșnic, la fel și căsnicia, ca simbol al acestei iubiri, este creată să dureze.

Foto: captură YouTube