Când părinţii creștini divorţează

1159

După ce studiile au arătat că familiile de creștini conservatori au o rată mai mare de divorţ decât cele din publicul general al Statelor Unite, un nou studiu relevă că cei mulţi copii sunt nevoiţi să trăiască în familii distruse de divorţ chiar în partea de sud a SUA, în aceeași „centură biblică".

„Bible Belt se confruntă cu probleme profunde în familie”, a afirmat Pat Fagan, director al The Family Research Council’s Marriage and Religion Research Institute, într-un interviu acordat Christian Post. Această regiune se află în partea de sud-est şi sud-centru a SUA, predominant protestantă, în care citirea Bibliei şi frecventarea bisericii ocupă un loc important în viaţa populaţiei

Afirmaţia lui Fagan vine după publicarea rezultatelor celui mai proaspăt studiu The Fourth Annual Index of Family Belonging and Rejection, care indică faptul că doar 46% dintre copiii cu vârsta între 15 și 17 ani au crescut cu ambii părinţi biologici. Restul de 54% provin din familii care au trecut prin trauma divorţului. Surpriza studiului constă nu atât de mult în numărul mare al divorţurilor, cât în faptul că acestea sunt în număr ascendent în zona creștinilor conservatori. Potrivit studiului, Bible Belt are cea mai scăzută rată a familiilor care rămân unite (42%).

Credinţă, dar nu și în familie

„Creștinii nu își practică credinţa în familie”, a declarat Fagan, cu trimitere la situaţia îngrijorătoare din statele din sud. În opinia sa, frecventarea bisericii ar trebui să îi determine pe oameni să își consolideze familiile și nu să le distrugă. Dar acest lucru nu se întâmplă. „În bisericile conservatoare din Bible Belt se petrece ceva greșit”, este opinia cercetătorului american.

Acest studiu nu face decât să confirme o altă cercetare recentă care evidenţia același lucru: divorţul este mai crescut în zonele în care protestanţii sunt mai conservatori.

În timp ce Fagan condamnă bisericile care nu reușesc să păstreze familiile împreună, consideră că ar trebui să apară o persoană similară profeţilor Vechiului Testament pentru a denunţa această situaţie rușinoasă. „Ce ar face profetul, ce ar transmite Dumnezeu prin el despre abandonarea Legii Sale?” a întrebat cercetătorul.

Iluziile creștinilor

Conform studiului nu este suficient să citești Biblia. Nici măcar să frecventezi biserica. Niciuna dintre aceste practici nu oferă garanţia unei vieţi familiale de succes. Divorţul poate apărea la fel de bine în familiile celor care citesc Biblia asemenea cuplurilor care nu frecventează nicio biserică. Această concluzie a studiului cel mai probabil l-ar face pe Richard Dawkins să exulte. Percepţia lui că religia, în special cea creștină, constituie rădăcina tuturor relelor, pare acum a-și fi găsit confirmarea.

În plus, contrar tuturor așteptărilor, nici măcar dragostea nu constituie ingredientul unic al împlinirii în familie. Cel puţin, aceasta este concluzia cărţii Dragoste și respect, în care autorul, Emerson Eggerichs, concluzionează că majoritatea familiilor ajung la divorţ tocmai pentru faptul că mizează foarte mult doar pe dragoste. Chiar dacă conceptul este biblic, autorul consideră că nu este și suficient. Pentru numeroase cupluri „respectul este piesa care lipsește pentru ca puzzle-ul să fie complet”.

În mod surprinzător, studiul atestă că cele mai consolidate familii le au americanii de origine asiatică, 65% dintre copiii cu această origine crescând în familii neafectate de divorţ. În schimb, la pol opus, doar 17 % dintre copiii de rasă neagră au fost educaţi în condiţii similare.

DJ Chuang, un consultant de strategie și american de origine asiatică a explicat că în cazul cetăţenilor cu această provenienţă cultura este cea care alimentează stabilitatea familiei. „În general, culturile asiatice dezvoltă valori foarte puternice de loialitate, datorie și responsabilitatea de a avea grijă de membrii familiei.” Adică, exact aspectele care ar trebui să se regăsească și în cultura creștină.

Combinaţii fatale

Este evident că familia de astăzi este supusă unui asediu covârşitor. Divorţul, adulterul, criza rolurilor, aglomeraţia, presiunile financiare, preocupările extrafamiliale, lipsa timpului petrecut împreună aduc viaţa familiei la marginea colapsului. Cel puţin, acestea sunt concluziile unui sondaj realizat de LifeWay Christian în urma căruia a fost întocmit un Top 10 a problemelor cu care se confruntă familiile contemporane. Cultura anticreștină este prima provocare urmată de problema divorţului. Pe locul al treilea se află lipsa de timp. Materialismul apare abia pe locul zece.

Nu mai reprezintă o surpriză faptul că percepţia despre familie trece printr-o modificare dramatică în prezent. Jurnalistul şi istoricul Jean Sévillia surprindea această tendinţă: “Astăzi, aparenţele nu mai au nicio valoare: căsătoria nu mai este o regulă. În treizeci de ani, modelul odinioară predominant — cuplul căsătorit, cu copii născuţi în timpul căsătoriei — s-a destrămat”.

Nu religia este problema, a afirmat cunoscutul comentator Eric Metaxas, ci nepracticarea ei de către cei care se consideră a fi totuși creștini. „Răspunsul corect este de a-i determina pe creștinii formali să devină practicanţi și nu de a discredita rolul credinţei în stabilitatea familiei.”

Dacă aceste studii ar fi luate în serios, ar obliga bisericile, fie cele tradiţionale, fie cele protestante, să fie mult mai preocupate de situaţia reală. Nici România nu are o situaţie mai bună. Conform datelor stabilite de INS, divorţul a fost anul trecut în creştere cu 13% faţă de 2012. Aceasta nu este doar o problemă a statului, ci, în primul rând, a unui creștinism care pare că s-a diluat.