Ziua Femeii, sărbătorită cu proteste masive în Spania

181

Femeile angajate din Spania au marcat Ziua Internaţională a Femeii cu o grevă feministă fără precedent, care a vizat discriminarea sexuală, hărţuirea și inegalitatea de gen reflectată în asimetria salarială.

Sub sloganul „Dacă noi ne oprim, lumea se oprește”, peste 5 milioane de angajate s-au alăturat protestelor stradale din Spania. Mobilizarea a început miercuri la miezul nopţii în centrul Madridului și a continuat pe tot parcursul zilei de joi.

Greva, care este susţinută de unele dintre cele mai cunoscute politiciene din Spania – inclusiv de primarul orașului Madrid, Manuela Carmena, și de primarul Barcelonei, Ada Colau – a atras mulţimi uriașe pe străzi și în pieţe.

În spatele mișcării a stat Comisia 8 Martie, al cărei manifest în cadrul grevei a fost: „O societate fără opresiune, exploatare și violenţă împotriva femeilor, dar și reglementarea condiţiilor de muncă și eliminarea diferenţelor salariale între femei și bărbaţi.”

Cele două sindicate importante din Spania (Unión General de Trabajadores – UGT – și Confederación Sindical de Comisiones Obreras – CCOO) le-au cerut membrilor să oprească lucrul pentru două ore dimineaţa, acţiune la care s-au alăturat peste 5,3 milioane de persoane.

În urma apelului sindicatelor și al organizaţiilor feministe, angajate din toate domeniile au răspuns pozitiv. „Am trăit sub dictatură, am trăit sub democraţie și nu am făcut progrese notabile. Sunt multe de făcut, iar personalul din domeniul educaţiei are un rol important”, a declarat, pentru agenţia de presă Reuters, profesoara Concha Noverges, susţinătoare a grevei. Ana Reyes (37 ani), directoare executivă de PR, a declarat de asemenea agenţiei de presă că s-a alăturat mișcării „în speranţa că populaţiei feminine i se vor recunoaște meritele și vor avea loc schimbări reale”.

Ca urmare a amplei greve feministe, peste 300 de trenuri au fost anulate, iar în mai multe oraşe s-au format mici adunări în pauza de lucru de la prânz. Transportul public la nivel naţional a fost disponibil, însă serviciile au fost reduse, iar zborurile au fost, de asemenea, afectate.

Reacţii din teren

Pe fondul tensiunilor, reacţiile nu au întărziat să apară. Astfel, femeile au fost absente din redacţia celui mai important cotidian al ţării, El Pais, dar și din cadrul unor posturi de radio. De asemenea, actriţa Penelope Cruz și-a anulat evenimentele planificate și a declarat că va fi prezentă la grevă. Primarii din Madrid și Barcelona – Manuela Carmena și Ada Colau – au susţinut de asemenea greva. Carmena, primarul Madridului, s-a alăturat unui protest în faţa biroului său joi dimineaţă. „Scopul a fost atins. Nu este vorba doar de chemarea la o egalitate adevărată, ci și de a face faţă nevoii de a schimba modul în care lumea tratează femeile. Este vorba de feminism”, a declarat Carmena. „În calitate de oameni în poziţii publice, avem datoria de a ne mobiliza în numele celor care nu pot intra în grevă. Acesta este secolul femeilor și al feminismului. Ne-am ridicat vocile și nu ne vom opri. Nu mai vrem să existe violenţă, discriminare sau diferenţe de remunerare”, a susţinut și Colau.

Au fost însă și oponenţi ai grevei. Partidul de centru-dreapta, Partidul Popular (PP), a declarat că acţiunea a fost „pentru elite feministe, și nu femei reale cu probleme de zi cu zi”. Episcopul din San Sebastián, José Ignacio Munilla, a declarat că creștinismul se opune „feminismului radical”, pentru că acesta a făcut victime în rândul femeilor și a denaturat „adevărata cauză feminină”. De asemenea, doi dintre cei cinci miniștri femei din guvernul conservator spaniol, ministrul agriculturii, Isabel García Teresina, și președinta regiunii Madrid, Cristina Cifuentes, au declarat că vor lucra mai multe ore pentru a arăta capacitatea de lucru a femeilor.

Un sondaj pentru cotidianul El Pais arată că 82% dintre intervievaţii spanioli au susţinut că există motive valide pentru grevă. Totodată, 76% dintre respondenţii spanioli consideră că femeile din Spania au avut o viaţă mai grea decât bărbaţii.

În anul 2017, în Spania, 49 de femei au fost ucise de parteneri sau foști parteneri, un număr mai mare faţă de cel înregistrat în anul 2016, când 44 de femei au căzut victime partenerilor lor. Statistici guvernamentale au arătat o creștere a numărului de abuzuri cu violenţă în anul 2015, mai precis 129.193 de cazuri, iar în 2016, 142.893 de cazuri. Până la sfârșitul lunii septembrie 2017 au fost înregistrate 125.769 de cazuri.

Diferenţa de salarizare dintre bărbaţi și femei în Spania a scăzut de la 18,1%, în 2007, la 14,9%, în 2015, conform unui raport al Comisiei Europene. Un studiu spaniol recent a constatat că femeile au fost în medie plătite cu 12,7% mai puţin decât colegii bărbaţi, în cadrul aceluiași loc de muncă.

Ziua Internaţională a Femeii, în lume

În Arabia Saudită, un grup de femei a alergat în orașul Jeddah. A fost modalitatea lor de a saluta un nou drept de care beneficiază, și anume posibilitatea de a-și deschide o afacere. Restricţiile asupra libertăţilor lor au fost relaxate în cadrul reformei iniţiate de Prinţul Mohammed bin Salman.

O conferinţă cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii care era găzduită de Vatican anul acesta nu a mai avut loc, întrucât Biserica Catolică s-a opus prezenţei fostei președinte a Irlandei, Mary McAleese. Aceasta este cunoscută ca militând deschis pentru drepturile homosexualilor şi hirotonirea femeilor. Conferinţa nu a mai fost găzduită de Vatican, ocazie cu care McAleese a descris Biserica Catolică drept un „imperiu de misogie”. Într-o conferinţă de presă, fosta președintă a criticat „platitudinile condescendente pe care le-am auzit de la o succesiune de papi şi cardinali” despre femei.

Mai multe jurnaliste din Ucraina au demarat o mișcare pe Facebook, numită „Eu nu sunt draga ta”, ca răspuns la folosirea termenului de către președintele Petro Poroșenko în răspunsul la o întrebare adresată de o femeie reporter.

Cotidianul Liberation, din Franţa, și-a majorat preţul joi, dar numai pentru bărbaţi. Femeile au plătit preţul standard, de 2€, în timp ce bărbaţii au achitat cu 50 de cenţi mai mult, o schimbare menită să atragă atenţia asupra diferenţelor de remunerare între femei și bărbaţi. Președintele Emmanuel Macron s-a angajat să „numească și să facă de rușine” companiile care le oferă, pentru aceeasi muncă, salarii mai mici femeilor decât bărbaţilor.

Tot în preajma Zilei Internaţionale a Femeii, guvernul din Coasta de Fildeș a decis actualizeze lista locurilor de muncă interzise femeilor prin lege. Potrivit actualizării, legislaţia muncii din Coasta de Fildeș se opune „muncii care depășește abilitatea și capacitatea fizică a femeilor sau muncii care prezintă pericole ce pot submina moralitatea femeilor, de exemplu, munca în subteran sau în mine”.

În România, femeile se confruntă cu violenţă, discriminare și prejudecăţi – atenţionează un raport ONU. „Prin această evaluare, ONU confirmă ceea ce organizaţiile neguvernamentale repetă de ani de zile: România mai are mulţi pași de făcut până la eliminarea discriminării femeilor și asigurarea respectării drepturilor lor fundamentale, mai ales pentru categoriile de femei cele mai vulnerabile, care rămân invizibile în societatea românească: femeile rome, femeile cu dizabilităţi, femeile fără adăpost, fetele instituţionalizate, femeile din mediul rural, femeile sărace, femeile migrante și refugiate”, a declarat Carmen Gheorghe, Președinta Asociaţiei E-Romnja, participantă la sesiunea ONU de la Geneva din 2017. În luna iulie 2017, ONU a prezentat evaluarea periodică a României în contextul celei de-a 67-a sesiuni CEDAW, privind implementarea Convenţiei ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare asupra femeilor.