Femeile iartă mai mult decât bărbaţii

96

Un studiu efectuat de cercetătorii spanioli de la Universitatea Ţării Bascilor arată că, statistic, părinţii iartă mai mult decât copiii, iar femeile iartă mai repede decât bărbaţii.

"Un factor decisiv în iertare îl constituie empatia, iar femeile au o capacitate empatică mai mare decât bărbaţii," a explicat Carmen Maganto, unul dintre autorii studiului publicat în Revista Latinoamericana de Psicología.

Studiul, care a urmărit măsurarea abilităţii de a ierta, rata iertării şi factorii care facilitează iertarea, a indicat că remuşcările celui vinovat şi dispoziţia celui căruia i s-a greşit de a nu "purta pică" sunt cele mai importante elemente care favorizează manifestarea iertării.

Potrivit aceluiaşi studiu, citat de Daily Science, copiii cred că "iertarea vine cu timpul", iar părinţii spun că "remuşcările şi dreptatea" sunt motive importante pentru a acorda iertarea. Autorii studiului au arătat că părinţii care au iertat cel mai mult pe parcursul vieţii lor au o capacitate sporită de a ierta "în toate domeniile".

Cercetătorii au subliniat necesitatea de a studia influenţa iertării în tratamentul psihologic, mai ales în cazul victimelor abuzului sexual şi a victimelor fizice sau psihologice ale relelor tratamente în căsnicie şi a infidelităţii maritale. Studiul a fost efectuat cu sprijinul a 140 de participanţi, părinţi între 45 şi 60 de ani şi copii între 17 şi 25 de ani.