G20 a făcut primul pas spre echilibru

23

Țările G20 au ajuns la un acord în privinţa indicatorilor economici cu ajutorul cărora să gestioneze dezechilibrele economice.

Întâlnirea G20 a avut loc la Paris în weekendul trecut, în cadrul căreia a fost făcut „primul pas" spre corectarea problemelor, conform ministrului francez al economiei, Christine Lagarde. Indicatorii interni luaţi în discuţie au fost datoria publică și datoria privată, iar indicatorii externi au fost balanţa comercială și cursul valutar. Membrii G20 au căzut de acord asupra primilor doi indicatori, însă ceilalţi doi au născut tensiuni considerabile.

Un partener sensibil la discuţii este China, care are o rezervă valutară de 2.5 trilioane de dolari. Situaţia este generatoare a dezechilibrului la nivel global, autorităţile de la Beijing fiind acuzate că menţin un curs valutar scăzut pentru a-și impulsiona exporturile. China, în schimb, pune dezechilibrul pe seama problemelor structurale ale economiilor partenere.

Președintele francez ceruse la Davos un G20 care să ia decizii sau să-și declare ilegitimitatea. La Paris i-a avertizat pe pe miniștrii de externe și guvernatorii băncilor G20 să lase deoparte interesele naţionale. „Ispita de a da prioritate interesului naţional este una considerabilă. Daţi-mi voie însă să vă spun franc – asta ar însemna moartea G20." Franţa a cerut ajungerea la un acord astfel încât în a doua jumătatea a anului FMI să poată face recomandările necesare statelor.

Membrii G20 deţin 85% din economia mondială. G20 a devenit forumul global după criza financiară, prioritatea sa centrală fiind evitarea reeditării unei crize mondiale.