Francezii experimentează nefericirea ca tendinţă naţională

122

Francezii ies constant pe ultimele locuri în topurile celor mai fericiţi locuitori ai Uniunii Europene.Nu mai puţin de 80% dintre francezi se declară afectaţi personal de criza economică, arată un sondaj publicat recent de YouGov-Cambridge. Şomajul, austeritatea şi dezamăgirea afectează întreaga Europă, însă francezii resimt ca nimeni alţii aceste consecinţe ale crizei economice, la nivel psihologic, scrie Christian Science Monitor.

Aceasta în condiţiile în care francezii sunt printre popoarele cu un nivel ridicat al clităţii vieţii, asigurat parţial şi de accesul gratuit la diverse servicii publice. Săptămâna de lucru are 35 de ore în Franţa, iar francezii au numeroase beneficii sociale precum grădiniţe gratuite, învăţământ universitar gratuit şi acces gratuit la serviciil de sănătate.

Pentru francezii „nemulţumirea este un sport naţional", spune Christian Malard, un jurnalist politic citat de CS Monitor. Ca trăsătură naţională, nemulţumirea francezilor cu privire la nivelul de trai a fost din ce în ce mai vizibilă începând cu anii 1970.

În privinţa motivelor, observatori precum Claudia Senik de la Paris School of Economics notează că nemulţumirea francezilor e o trăsătură învăţată şi că lucrul acesta îl demonstrează comparaţiile între cetăţenii nativi educaţi în Franţa şi imigranţii educaţi în alte medii. În plus, tendinţa francezilor de a se compara cu alţii, alimentată de criza de imagine naţională generată de globalizarea societăţii face, la rândul ei, un mare deserviciu stării de spirit a cetăţenilor Franţei.