Curtea Supremă SUA se aliază cu mamele din cupluri gay

778

Curtea Supremă a Statelor Unite tocmai a anulat o hotărâre judecătorească a statului Alabama, prin care unei femei gay i se refuzase recunoaşterea drepturilor părintești asupra celor trei copii adoptaţi împreună cu partenera ei lesbiană. Acum cele două femei sunt despărţite. Avocaţii femeii spun că decizia statului Alabama a „anulat efectiv drepturile părintești asupra copiilor din momentul în care s-au născut”.

Instanţa a anulat decizia curţii din Alabama fără nicio audiere a argumentelor în acest dosar. Verdictele sunt decise în această manieră atunci când o decizie a instanţei inferioare este apreciată ca fiind contrară unui precedent al curţii supreme din alt stat. Niciunul dintre cei opt judecători nu a respins această abordare, menţionează Reuters.

Mama adoptivă, identificată în documentele de instanţă ca V.L., și-a exprimat în mod deschis bucuria pentru noua decizie juridică. „Atunci când instanţa din Alabama a declarat că adopţia a fost invalidă și că eu nu mai puteam fi mama lor am crezut că nu pot merge mai departe. Acum, Curtea Supremă a făcut ceea ce este potrivit pentru familia mea”, a spus ea într-o declaraţie.

Instanţa supremă a declarat că judecătorii din Alabama erau obligaţi să recunoască drepturile părintești ale femeii, deoarece acestea au fost aprobate în mod legal de către o instanţă similară din Georgia. În consecinţă, interpretarea instanţei statului Alabama „nu a fost în concordanţă” cu deciziile curţii anterioare. În conformitate cu Constituţia SUA, instanţele de stat sunt obligate să recunoască hotărârile pronunţate de instanţele din alte state americane.

Curtea Supremă din Alabama, condusă de conservatorul Roy Moore, are în spate o istorie destul de bogată de acţiuni în favoarea valorilor tradiţionale. Autorităţile judiciare ale acestui stat au ieșit în evidenţă mai ales odată cu decizia de anul trecut prin care cuplurile homosexuale și-au câștigat dreptul la căsătorie. Cu acea ocazie, același Roy Moore a emis un ordin judecătoresc prin care refuza licenţa de căsătorie pentru cuplurile de homosexuali, citând o interdicţie a statului. „Cred că redefinirea căsniciei nu se regăsește în puterile desemnate guvernului federal”, spunea Roy Moore.

Niciun articol afișat