Un milion de copii din estul şi sudul Africii suferă de malnutriţie severă

513

Aproape un milion de copii din estul şi din sudul Africii suferă de malnutriţie acută severă din cauza secetei, a avertizat miercuri Fondul ONU pentru Copii, UNICEF.

Va dura doi ani până când comunităţile afectate vor putea depăși efectele secetei, agravate de fenomenul El Nino, apreciază Biroul pentru Afaceri Umanitare al ONU (OCHA), citat de Agerpres. „Fenomenul El Nino se va diminua, dar impactul asupra copiilor va fi resimţit ani de zile”, estimează Leila Gharagozloo-Pakkala, director regional al UNICEF pentru Europa de Est și Africa de Est și de Sud. Gharagozloo-Pakkala a mai precizat că aceasta este o situaţie fără precedent, iar supravieţuirea copiilor depinde de acţiunile care sunt luate în prezent.

Cele mai multe decese ale copiilor sub 5 ani se produc, la nivel mondial, din cauza pierderii semnificative în greutate, provocate de malnutriţia acută severă. În zona de sud a Africii, nu mai puţin de 14 milioane de oameni ar putea fi privaţi de hrană în cursul anului 2016, estimează ONU, învinovăţind recoltele slabe de anul trecut și seceta severă. Doar în Malawi, 2,8 milioane de persoane sunt ameninţate de foamete. În estul Africii, Etiopia este deosebit de afectată, cu 18 milioane de persoane care ar putea avea nevoie de ajutor alimentar înainte de sfârșitul anului, potrivit UNICEF, care estimează că această ţară ar avea nevoie de donaţii în valoare de 87 de milioane dolari.

În România, numărul copiilor afectaţi de malnutriţie este de ordinul sutelor de mii. Potrivit unui studiu publicat recent de World Vision și citat de Gândul, nu mai puţin de 225.000 de copii români se duc la culcare flămânzi, iar dintre familiile din mediul rural, 72% nu le pot asigura celor mici o dietă minimum diversificată, fapt care provoacă îmbolnăviri grave sau malnutriţie.

În Vaslui, scrie jurnalul.ro, 200 de copii cu vârste sub 3 ani sunt în prezent în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică, fiind diagnosticaţi cu malnutriţie proteino-calorică.