Moment istoric: Curtea Supremă din SUA decide în favoarea căsătoriei gay

88

Susţinătorii căsătoriei gay au obţinut o victorie nesperată în cursul dimineţii de ieri, după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că legea federală care apăra căsătoria tradiţională este neconstituţională. În consecinţă, cuplurile homosexuale căsătorite pot beneficia de astăzi de aceleaşi drepturi civile ca şi familiile heterosexuale.

Legea pentru Protecţia Actului Căsătoriei (DOMA) a fost semnată în 1996, de preşedintele Bill Clinton. Ieri, aceasta a fost declarată anticonstituţională cu cinci voturi pentru şi patru împotrivă, deoarece ea este „o privare a accesului la libertate a persoanelor care sunt protejate de al Cincilea Amendament" – care garantează protecţie egală a cetăţenilor, a stabilit Curtea.

În luna martie a acestui an, însuşi preşedintele Clinton a declarat că DOMA este neconstituţională şi că timpurile s-au schimbat. Ieri, opinia sa a fost reconfirmată şi de preşedintele în funcţie, Barack Obama: „Curtea Supremă a îndreptat un rău şi ţara noastră este mai bine acum".

Beneficiarii direcţi ai deciziei Curţii Supreme sunt cuplurile căsătorite din cele 12 state americane, unde căsătoria gay a fost legalizată din 2004 (Massachusetts) până acum. După ce autorităţile din California vor relua oficializarea căsătoriilor gay, aproximativ o treime din locuitorii Statelor Unite vor locui într-un stat în care uniunile sunt legale.

Ce poziţie trebuie să ia creştinii

Imediat după anunţarea deciziei, cei care se opun căsătoriilor gay au anunţat o serie de evenimente, precum întâlniri de rugăciune, marşuri şi proteste. Însă nimic nu pare să oprească tendinţa legalizării căsătoriilor gay, în special întrucât peste 50% dintre americani sunt de acord cu ea, potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat pentru New York Times.

În ceea ce priveşte poziţiile pe care trebuie să le ia creştinii, trei lideri religioşi şi-au exprimat opiniile. Prima dintre acestea este: creştinii „au ocazia să fie lumini în întuneric, asemenea lui Iisus", a declarat Richard Land, preşedintele Seminarului Evanghelic de Sud. „Astăzi este o zi catrastofală pentru căsătoria tradiţională şi libertatea religioasă. Însă nu trebuie să uităm că vorbim despre un dar divin şi aceasta nu se schimbă printr-o decizie a Curţii Supreme. Dumnezeu a creat căsătoria, indiferent care este opinia de astăzi a Curţii", a explicat Land.

Creştinii ar trebui să se roage pentru „cultura jalnică a căsătoriei", care a fost sabotată de lipsa de disciplină referitoare la divorţuri. „Mamele şi taţii trebuie să se facă auziţi şi să redevină martori ai Bibliei", a completat el.

A doua poziţie pe care trebuie să o ia creştinii este rededicarea personală faţă de „frumuseţea profundă, misterul şi sfinţenia" căsătoriei, după cum se exprimă Eric Teetsel, director executiv al Manhattan Declaration, o mişcare ce uneşte creştini din mai multe confesiuni, cu scopul apărării valorilor tradiţionale. „A durat generaţii ca familia şi căsătoria să fie erodate, cu consecinţe dezastruoase. E posibil ca refacerea să dureze la fel de mult. Dar vom fi răbdători pentru că, în cele din urmă, vom câştiga", a declarat Teetsel.

O a treia poziţie pe care trebuie să o aibă creştinii este iertarea celor care săvârşesc un păcat, pentru a face ceea ce Christos a făcut dintotdeauna. „A sosit timpul să privim dincolo de războiul cultural şi de valorile familiale, la crucea lui Christos şi să spunem „Iată Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii", a declarat Russell Moore, preşedintele Comisiei pentru Etică şi Libertate Religioasă, din cadrul Convenţiei Baptiştilor de Sud.