Decizia Curţii Supreme americane de a legaliza căsătoriile homosexuale a avut un ecou internaţional. Reputatul grup statistic Barna a sondat însă reacţiile la firul ierbii, în Statele Unite, printre credincioșii creștini de diferite confesiuni. Rezultatele sunt sintetizate în câteva idei-cheie.
Americanii rămân profund divizaţi în privinţa opiniei referitoare la căsătoriile gay, în ciuda hotărârii care a făcut căsătoria homosexuală legală în toate cele 50 de state americane – arată cel mai recent sondaj Barna Group. În timp ce categoriile demografice care înclină puternic în cele două extreme, pro și contra, sunt bogat reprezentate statistic, nici segmentul de populaţie indecisă în privinţa acestor căsătorii nu este de ignorat. Potrivit Barna, circa 49% dintre americani susţin decizia Curţii Supreme, în timp ce 43% sunt în dezacord cu ea și 7% nu știu ce să creadă cu privire la ea.
Americanii nu sunt siguri nici dacă legalizarea căsătoriilor gay va avea un impact pozitiv sau un impact negativ asupra societăţii. Circa 37% înclină pentru prima variantă, în timp ce a doua este susţinută de 40% din populaţie. Interesant, când vine vorba de moralitatea căsătoriilor gay, 52% dintre americani sunt gata să o apere, în timp ce alţi 43% consideră că mariajul gay este greșit din punct de vedere moral.
O decizie inevitabilă
Cei mai mulţi americani consideră că decizia de legalizare a căsătoriilor gay a fost inevitabilă. Nu mai puţin de 6 din 10 sunt convinși de acest lucru. Cu toate acestea, majoritatea americanilor resping ideea că mișcarea pentru căsătoria gay poate fi asemănată cu mișcarea pentru drepturile civile, din anii 1960.
Analizând, în mod specific, opiniile creștinilor, cei de la Barna au observat că practicarea unei religii este un indicator puternic pentru dezacordul faţă de decizia Curţii Supreme. În schimb, doar apartenenţa culturală la o religie este un indicator puternic pentru acord. Mai exact, cei de la Barna au notat că doar 28% dintre creștinii practicanţi, comparativ cu 43% dintre creștinii nepracticanţi, s-au declarat în favoarea legalizării căsătoriei gay.
Între creștini, cei mai predispuși să accepte legalizarea căsătoriilor gay sunt catolicii. Evanghelicii americani sunt, în schimb, la polul opus, ca de altfel cea mai mare parte a neoprotestanţilor din SUA.
Interesant, cercetătorii au observat că tinerii creștini sunt înclinaţi să împărtășească mai degrabă opiniile creștinilor mai în vârstă decât pe cele ale populaţiei generale, de orice religie. O treime dintre creștinii sub 40 de ani (37%) se declară în favoarea căsătoriilor gay, spre deosebire de 6 din 10 americani din populaţia generală. Creștinii mai în vârstă sunt într-o măsură mai mică de acord cu căsătoriile gay. Doar 24% dintre ei ar fi pentru. În schimb, în rândul populaţiei generale, acordul este împărtășit de 42% dintre respondenţi.
Dreptul de a obliga?
Cea mai mare parte a americanilor, fie religioși, fie nu, fac distincţie între uniunile legalizate între persoane de același sex și cununiile oficiate de către biserică. Și, indiferent de orientarea lor religioasă sau de vârstă, cei mai mulţi americani consideră că instituţiile religioase nu ar trebui să fie forţate să oficieze, împotriva doctrinei lor, căsătorii între parteneri de același sex.
Mai puţin coezive sunt părerile care privesc serviciile oferite de firme pentru nunţi. Aici americanii nu mai sunt atât de siguri că statul nu ar trebui să oblige patronii să furnizeze servicii pentru nunţile gay. Nu mai puţin de 35% dintre americani consideră că patronii trebuie obligaţi să-i servească pe clienţi indiferent de orientarea lor sexuală.
Întrebaţi cu privire la viitorul pe care îl întrevăd societăţii americane după legalizarea uniunilor gay, cei mai mulţi americani, aproape 6 din 10, spun că sunt îngrijoraţi că libertatea religioasă se va micşora în următorii 5 ani. Desigur, mai îngrijoraţi sunt americanii religioși. Trei sferturi dintre creștinii de 40 de ani sau mai în vârstă (77%) și mai mult de 9 din 10 americani evanghelici-neoprotestanţi (93%) se tem că în următorii 5 ani își vor vedea libertatea religioasă restrânsă. „Este interesant că mulţi creștini (…) ajung la concluzia că este posibil să sprijini legalizarea căsătoriei gay și, în același timp, să afirmi definiţia tradiţională a căsătoriei, așa cum o promovează bisericile creștine”, a comentat David Kinnaman, președintele Barna Group.
Pe de altă parte, arată președintele, „deși reprezintă încă o minoritate, faptul că 1 din 5 americani consideră că statul ar trebui să oblige clerul să oficieze cununii gay nu este ceva nesemnificativ”. Kinnaman consideră că aceste date ar putea indica o schimbare a modului în care creștinii vor putea să își exercite libertatea religioasă, mai ales că cei mai mulţi dintre cei care ar dori obligativitatea cununiilor religioase gay sunt tineri.