Cum o plimbare în pădure te poate scuti de depresie

698

Știi momentele acelea în care ești atât de trist, încât nu poţi decât să reflectezi la tristeţea ta și la cauza ei? Cercetătorii numesc acest proces, care are loc în cortexul prefrontal, „rumegare” și spun că poate duce la depresie și la alte boli mintale. Din fericire, au însă și o soluţie.

Într-un studiu publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, un grup de cercetători de la Universitatea Stanford a testat dacă o plimbare în natură poate reduce procesul de „rumegare”, la 38 de persoane sănătoase. Cercetătorii au ales 38 de orășeni, gândindu-se că stresul cronic al experienţei urbane ar rezulta inevitabil într-un proces de rumegare destul de intens.

După mai multe teste preliminare, jumătate dintre participanţi au făcut o plimbare de 90 de minute într-un ţinut aproape „sălbatic”, departe de oraș, în timp ce restul grupului s-a plimbat pe trotuarul unei străzi cu patru benzi și un trafic pe măsură. La sfârșit, cei care s-au plimbat în natură au avut o scădere semnificativă a activităţii în acea parte a cortexului prefrontal care regularizează emoţiile negative, în timp ce la celălalt grup nu s-a observat nicio schimbare.

În general, întreruperea procesului de „rumegare” a unei probleme este asociată cu factori care îţi distrag atenţia, cum ar fi conversaţia cu un prieten. Ne-am putea gândi că o plimbare în natură, un mediu liniștit, nu ne-ar putea distrage de la gândurile negative, însă, surprinzător, se întâmplă fix invers. Însă nu este vorba despre orice peisaj natural.

Cercetătorii notează că o plimbare în parc sau petrecerea unui timp în grădină s-ar putea să nu aibă un efect la fel de puternic cu cel al unei plimbări în natură. Ce ar conta, de fapt, ar fi ca locul în care te plimbi ori să îţi incite fantezia, să te facă să visezi cu ochii deschiși, ori să îţi dea sentimentul că ești în vacanţă, undeva departe, ori să îţi dea sentimentul de apartenenţă, ca atunci când revezi un loc unde ţi-ai petrecut anii frumoși ai copilăriei.

„Când ne plimbăm, mergem pe câmp și în pădure, ce s-ar alege de noi dacă ne-am plimba doar în grădini sau în mall?” scria Henry David Thoreau în The Atlantic, în 1862. Poate nivelul de depresie din zilele noastre are legătură și cu faptul că, în prezent, mai mult de jumătate din populaţia globului locuiește în orașe, iar până în 2050, procentul se preconizează că ajunge la 70%.