Statul, dat în judecată de biserică pentru că a interzis căsătoriile gay

791

O biserică americană creștină dă în judecată statul american California de Nord, acuzând că interzicerea căsătoriilor gay încalcă libertatea religioasă. Procesul, primul de acest fel, a stârnit reacţii de uimire printre reprezentanţii statului, dar și printre susţinătorii căsătoriilor homosexuale.

Luni, 28 aprilie, reprezentanţi ai Bisericii Unite a lui Christos, împreună cu trei cupluri gay și pastori ai altor denominaţiuni au depus actele pentru procesul împotriva statului Carolina de Nord. Biserica protestantă liberală din SUA care numără aproape un milion de membri, printre care și președintele Barack Obama, a invocat în cadrul demersului încălcarea Amendamentului I al Constituţiei americane, referitor la libertatea religioasă.

Concret, reprezentanţii bisericii sunt nemulţumiţi pentru că legea statului Carolina de Nord nu permite căsătoriile gay, iar clericii care oficiază căsătorii religioase fără un certificat de căsătorie eliberat de stat riscă pedeapsă cu închisoarea de până la 120 de zile, relatează Time. Iniţiatorii procesului consideră că statul nu ar trebui să interzică  bisericilor să oficieze căsătorii gay, dacă acestea au ajuns la concluzia că sunt corecte din punct de vedere teologic.

Una dintre iniţiatoarele procesului este Nancy Allison, pastor al bisericii Holy Covenant din Charlotte, Carolina de Nord. Aceasta povestește despre două dintre enoriașele ei, Kathleen Smith și Lisa Cloningan, care au o relaţie de 13 ani pe care vor să și-o oficializeze. Dorinţa lor de a primi și binecuvântarea lui Dumnezeu este însă împiedicată de legea actuală a statului, conform spuselor lui Allison. Alături de ea în proces este și pastorul Joe Hoffman, care luptă de peste 10 pentru a repara această „inegalitate groaznică”, cum numește el lipsa unor drepturi egale ale homosexualilor cu ale heterosexualilor.

Organizaţiile din Carolina de Nord care luptă pentru oficializarea căsătoriilor gay au rămas surprinse la auzirea veștii. Din peste 70 de procese intentate cu acest scop la nivelul întregii ţări, spun ele, niciunul nu are vreo legătură cu libertatea religioasă.

Uimiţi au fost și reprezentanţii statului. Aceștia presupun că demersul este un alt lobby al susţinătorilor legalizării căsătoriilor gay, care vor să anuleze votul populaţiei ce a avut loc în anul 2012. Atunci, 60% din populaţie votase împotriva căsătoriilor gay.

Tami Fitzgerald, director executiv al NC Values Coalition, o organizaţie care promovează valorile creștine și care colaborează în acest sens cu autorităţile din Carolina de Nord, a remarcat că „ este ironic și totodată foarte trist că o întreagă denominaţiune religioasă care pretinde că păstrează învăţăturile despre căsătorie ale lui Christos apelează la autoritătile de stat pentru a-și justifica convingerile false.”