Un cuplu gay celebru dă în judecată biserica pentru că refuză căsătoriile gay

165

La mai puţin de o lună de la legalizarea căsătoriilor homosexuale în Anglia, un cuplu homosexual celebru a anunţat că va da în judecată Biserica Anglicană din cauza refuzului acesteia de a oficia căsătorii religioase între persoane de acelaşi sex.

Legea nu obligă Biserica Anglicană (biserica oficială în Anglia şi Ţara Galilor, cele două state în care căsătoria gay a fost legalizată pe 17 iulie) sau alte instituţii religioase să oficieze căsătorii gay dacă aceasta încalcă convingerile lor doctrinare.

Însă în ciuda acestei prevederi, mulţi activişti gay, între care şi Barrie Drewitt-Barlow şi partenerul său Tony, primul cuplu gay care a reuşit să aibă copii recunoscuţi oficial încă din anul 1999, sunt de părere că homosexualii trebuie să insiste pentru ca bisericile să oficieze şi ceremonii între parteneri de acelaşi sex.

„Nu am obţinut ceea ce ne-am dorit. Eu îmi doresc o ceremonie amplă, după toate rigorile. Ceea ce ne-ar plăcea ar fi ca tribunalul să oblige bisericile creştine să ne căsătorească religios", a declarat Drewitt-Barlow pentru cotidianul Essex Chronicle.

Iar ministrul de Justiţie britanic afirmă că cei doi ar putea avea câştig de cauză în instanţă dacă avocatul lor se foloseşte de toate portiţele pe care noua lege le-a lăsat deschise. În cazul în care cei doi vor reuşi să câştige procesul împotriva bisericii, clericii vor avea de ales între două rele: să refuze în continuare să oficieze căsătorii gay, dar să răspundă în faţa legii pentru opoziţia lor sau să accepte să le oficieze, încălcându-şi convingerile.

„Nici măcar nu s-a uscat cerneala pe documentul noii legi, că bisericile se confruntă cu litigii. L-am avertizat pe domnul Cameron că aşa se va întâmpla şi l-am sfătuit să nu facă promisiuni pe care nu le poate ţine, dar nu ne-a ascultat. El este de vină pentru aceste încurcături", a declarat Colin Hart, director al grupului „Coalition for Marriage", pentru Daily Mail.