Europa a început să ridice „ziduri ale Berlinului” pentru romi

108

Marginalizarea romilor nu mai este doar o expresie, ci o realitate în tot mai multe state din Europa Centrală şi de Est. Romii nu doar că sunt excluşi social, ci sunt izolaţi de societate prin ziduri şi garduri în cartierele mărginaşe în care locuiesc. Cel mai recent zid este cel ridicat dintr-o actuală capitală culturală europeană.

În ultimii cinci ani, 14 ziduri impozante au fost ridicate doar în Slovacia, în diferite oraşe, cu scopul oficial de a limita poluarea fonică din taberele de romi, de a proteja copiii romi de traficul rutier sau pentru scăderea ratei infracţionalităţii. Un asemenea zid s-a ridicat şi în Košice, oraş ce a îndeplinit în 2013 funcţia de capitală culturală europeană, alături de oraşul francez Marsilia. Un zid asemănător există şi în Baia Mare.

Însă strategia aceasta este ineficientă, întrucât aproximativ 70% dintre bărbaţii romi apţi pentru muncă sunt şomeri, potrivit datelor Centrului pentru Drepturile Romilor în Europa (ERRC), prin urmare sunt forţaţi să cerşească.

Politica retorica îndreptată împotriva ţiganilor, rezervată în trecut grupărilor de dreapta, a devenit în ultimii ani tot mai abordată în Europa, a adăugat acesta, dându-i drept exemplu pe fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi pe fostul premier italian Silvio Berlusconi.

„Se face o legătură între comunitatea romă şi rata infracţionalităţii”, ceea ce contribuie la „abordarea simplistă” prin care zidurile devin elemente de siguranţă, explică pentru csmonitor.com Dezideriu Gergely, directorul executiv al ERRC.

În plus, segregarea copiilor romi are loc şi în instituţiile de învăţământ. Etnicii slovaci refuză în număr tot mai ridicat să-şi trimită copiii la şcoli în care învaţă romi.

Însă zidurile şi gardurile de sârmă din oraş, pe care romii vârstnici nu le mai pot traversa nici măcar în cazuri de extremă urgenţă, nu sunt nici pe departe cele mai impozante din Slovacia. Locul este rezervat zidului din Ostrovany, cu o lungime de peste 150 de metri, care a fost deseori comparat cu Zidul Berlinului.