Utah luptă pentru căsătoria tradiţională în SUA

118

Guvernul statului Utah, Gary Herbert, a anunţat că statul nu va lua în considerare un număr de 1.700 de căsătorii homosexuale, înregistrate între decizia unui judecător de a le aproba, acum o lună, și decizia Curţii Supreme de a le suspenda din nou, luată săptămâna aceasta.

Guvernatorul statului Utah, Gary Herbert, a anunţat că statul nu va lua în considerare un număr de 1.700 de căsătorii homosexuale, înregistrate între decizia unui judecător de a le aproba, acum o lună, și decizia Curţii Supreme de a le suspenda din nou, luată săptămâna aceasta.

Americanii din Utah trec printr-o adevărată telenovelă privind tentativele de legalizare a căsătoriilor homosexuale. Legile statului spun clar că mariajul trebuie să fie o uniune între un bărbat şi o femeie. Cu toate astea, în decembrie 2013 un judecător federal a declarat neconstituţională legea, moment în care 1.700 de cupluri de homosexuali s-au grăbit să se căsătorească.

Conservatorii care susţin căsătoria tradiţională au declarat în aceeași zi că vor contesta decizia judecătorului la o curte de rang superior. Astfel, luni, Curtea Supremă a declarat că blochează temporar căsătoriile homosexuale. Guvernatorul a declarat că, până în momentul în care se va lua decizia finală, se vor respecta legile iniţiale, care nu recunosc legal căsătoriile efectuate în această perioadă, scrie AFP.

Activiștii progay au criticat imediat decizia Curţii Supreme și a guvernatorului, pretinzând că americanii din Utah sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua. Dacă va rămâne în picioare ideea că legea actuală este neconstituţională, atunci Utah ar deveni al 18-lea stat american care să legalizeze căsătoriile gay.

De asemenea și oponenţii căsătoriilor homosexuale au ieșit la rampă, de la pronunţarea deciziei Curţii Supreme. Biserica Mormonă a declarat într-un comunicat oficial să își „reafirmă convingerea conform căreia căsătoria între un bărbat și o femeie merită protejată datorită valorii pe care o aduce societăţii", scrie Wall Street Journal.