Homosexualii, din ce în ce mai acceptaţi de oamenii religioşi

329

Tendinţa congregaţiilor religioase de a accepta homosexualii ca membri şi de a le oferi posturi de conducere este în creştere, potrivit unui studiu recent.

Mark Chaves, profesor de sociologie la Universitatea Duke a realizat un studiu în care a analizat gradul de acceptare a persoanelor homosexuale în cadrul comunităţilor religioase din anul 2006 până în anul 2012. Potrivit datelor, acesta a crescut în cei 6 ani de la 37,4 procente la 48 de procente, notează Huffington Post.

La studiu au participat lideri religioşi din 1.331 biserici, moschei, temple, sinagogi şi alte locuri de cult din SUA. Aceştia au fost întrebaţi dacă le-ar permite persoanelor homosexuale să devină membre în comunităţile lor. Se pare că tendinţa generală a acestora a fost aceea de acceptare a comunităţii LGBT, ceea ce modifică concepţia din ultimii ani.

Dar au fost şi biserici care s-au arătat mai puţin deschise faţă de colectivul homosexual în anul 2012 decât în anul 2006; Acesta a fost cazul Bisericii Catolice. Chaves crede că acest lucru este corelat cu faptul că în ultima vreme au ieşit la lumină tot mai mulţi conducători sau profesori catolici homosexuali. Oricum ar fi, pentru comunitatea LGBT declaraţiile Papei sunt oarecum pline de speranţă. „Cine sunt eu ca să judec o persoană homosexuală care Îl caută pe Dumnezeu? Nu putem marginaliza aceste persoane”, declara pontiful cu un an în urmă, potrivit Huffington Post. În acelaşi timp, Biserica Prezbiteriană din SUA a adoptat o măsură prin care acceptă căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Tendinţa de acceptare a persoanelor homosexuale nu este o noutate pentru societatea americană, iar acest lucru se poate observa şi în biserici. Studiul, care cuprinde şi alte aspecte, este disponibil online, iar în decembrie va fi publicat în Journal for the Scientific Study of Religion.