Este SIDA pedeapsa lui Dumnezeu pentru homosexualitate?

523

Nu mai puţin de 14% dintre americani cred că da, dar numărul lor a scăzut considerabil din 1992, când procentul ajungea la 36%. Un studiu recent, realizat de Public Religion Reaserch Institute (PRRI — Institutul de Cercetare Religioasă Publică) a încercat să schiţeze părerea americanilor cu privire la comunitatea LGBT (Lesbian Gay Bisexual Transsexual). Rezultatele obţinute indică o atitudine mult mai tolerantă faţă de căsătoriile între persoane de același sex și homosexuali, precum și faptul că tot mai puţini americani consideră SIDA o pedeapsă divină pentru homosexualitate.

Nu mai puţin de 14% din americani cred că infectarea cu virusul HIV e modul prin care Dumnezeu sancţionează imoralitatea. Numărul celor care susţin această idee a scăzut însă considerabil din 1992, când procentul ajungea la 36%.

Un studiu recent, realizat de Public Religion Reaserch Institute (PRRI — Institutul de Cercetare Religioasă Publică) a încercat să schiţeze părerea americanilor cu privire la comunitatea LGBT (Lesbian Gay Bisexual Transsexual). Rezultatele obţinute indică o atitudine mult mai tolerantă faţă de căsătoriile între persoane de același sex și homosexuali, precum și faptul că tot mai puţini americani consideră SIDA o pedeapsă divină pentru homosexualitate.

Studiul, publicat în luna februarie a anului 2014, a fost efectuat prin interviuri telefonice la sfârșitul anului 2013. Participanţii la studiu, în număr de 4.509, au fost aleși aleatoriu și erau protestanţi, evanghelic-protestanţi, catolici, evrei și alte religii.

Unul dintre primii formatori de opinie care a declarat că SIDA este pedeapsa lui Dumnezeu pentru homosexuali a fost Jerry Falwell, un pastor baptist și politician conservator. Acesta a afirmat că „SIDA nu este doar pedeapsa lui Dumnezeu pentru homosexuali, este pedeapsa lui Dumnezeu pentru societatea care tolerează homosexualii.”

Însă tendinţa de a asocia sindromul imunodeficienţei cu comunitatea de homosexuali este un obicei vechi, întreţinut chiar de la descoperirea virusului HIV, în America. În 1981 au apărut primele cazuri în care un număr mare de homosexuali și consumatori de droguri au început să prezinte simptome ale unor boli ce apar la persoane cu sistem imunitar compromis. De altfel, numărul de homosexuali infectaţi era atât de ridicat, încât boala a fost denumită iniţial GRID — Gay-related immune deficiency (Imunodeficienţă asociată cu homosexualii). Ulterior s-a constat că virusul nu are nicio legătură cu orientarea sexuală și a fost redenumit AIDS (SIDA).

Cei care consideră SIDA o pedeapsă divină par însă să scape din vedere faptul că, între cele 2,3 milioane de persoane infectate la nivel global, sunt și persoane heterosexuale, persoane infectate prin transfuzie de sânge, copii infectaţi la naștere și persoane infectate prin seringi reutilizate (consumatori de droguri). Este adevărat că majoritatea purtătorilor de HIV sunt bărbaţi homosexuali și bisexuali, însă acest lucru este și o consecinţă a faptului că relaţiile sexuale gay facilitează anatomic transmiterea virusului, spre deosebire de contactele heterosexuale.

Perspectiva infectării ca pedeapsă religioasă ar avea de explicat și de ce Dumnezeu ar pedepsi în mod special Africa Subsahariană, regiunea cea mai puternic afectată de această epidemie. În egală măsură, religioșii cu astfel de concepţii ar trebui să găsească o explicaţie și pentru alte boli incurabile, care nu se instalează în mod necesar din neglijenţa morală a bolnavului, așa cum este cazul cancerului.

În timp ce marile religii descurajează promovarea ideii că SIDA ar fi varianta modernă a pedepsei aplicate Sodomei, la nivel individual, majoritatea credincioșilor (65%) sunt de părere că SIDA, la fel ca toate celelalte boli cu transmisie sexuală, sunt o urmare a unui stil de viaţă personal iresponsabil, în timp ce un sfert (25%) consideră că bolnavii nu au nicio vină pentru faptul că au fost infectaţi.