Luna „Gay Pride” provoacă controverse în SUA, Rusia și Israel

123

În Statele Unite ale Americii, Pentagonul se pregătește luna aceasta să sărbătorească personalul militar, bărbaţi și femei implicaţi în relaţii intime cu persoane de același sex, la un an de la respingerea legii „don't ask, don't tell" care interzicea asemenea relaţii în cadrul armatei americane.

Luna iunie a fost declarată de către președintele Obama drept „Luna Mândriei pentru grupul LGBT (lezbiene, homosexuali, bisexuali și transexuali)". Mai multe organizaţii creștine au cerut Pentagonului să nu respingă legea de interzicere a relaţiilor homosexuale, spunând că este doar „o manevră pentru a promova o agendă socială," relatează Christian Post.

Și armata israeliană sărbătorește luna „Gay Pride", afișând pe pagina oficială de Facebook o fotografie cu doi bărbaţi care se ţin de mână, alături de mesajul „ Este luna Gay Pride. Știai că Forţele de Apărare Israeliene își tratează toţi soldaţii în mod egal?". Pagina a primit 11.000 de like-uri de când a fost postată pe 10 iunie, dar a strânit și comentarii negative, care cer „întoarcerea la Cuvântul lui Dumnezeu".

În Rusia, o curte de justiţie de la Moscova a negat cererea activiștilor pentru drepturile homosexualilor de a putea organiza marșuri pentru „Gay Pride" pentru următoarea sută de ani. Activiștii au cerut eliberarea de permisiuni pentru perioada martie 2012-martie 2112, cu intenţia de a înainta o plângere pentru discriminare la CEDO, dacă vor fi refuzaţi.

În 2010 CEDO a penalizat Rusia pentru că e negat cereri legale de eliberare a permiselor pentru organizarea de marșuri grupurilor LGBT. Rapoartele indică că guvernul de la Moscova a ignorat amenzile și a continuat să interzică astfel de marșuri.