Poziţia bisericilor faţă de gay îi face pe tineri să plece?

374

Discuţiile privind homosexualitatea încing spiritele în ţările care dezbat legalizarea căsătoriilor gay. Între activiștii taberelor opuse, aceia motivaţi contra homosexualităţii de argumente religioase sunt cel mai des blamaţi.

Dezbaterea privind homosexualitatea înclină balanţa, ca niciodată, în favoarea acceptării legale a căsătoriilor gay. În Statele Unite, de pildă, în iunie, anul trecut, Curtea Supremă a anulat Legea DOMA (Defense of Marriage Act), care defininea căsătoria ca o uniune strict între un bărbat și o femeie. Decizia a făcut ca bătălia să se mute în capitalele federale, fiindcă, la acel moment, 36 de state americane încă interziceau căsătoria gay. De atunci și până azi, numărul lor s-a redus la 30.

Până de curând, activiștii homosexuali denunţau stigmatizarea persoanelor cu orientare gay, în mediul creștin. Un sondaj citat de Religion News relata că majoritatea homosexualilor consideră că islamismul (84%), mormonii (83%), catolicii (79%) şi bisericile evanghelice (73%) sunt printre cele mai neprimitoare şi reci confesiuni. Potrivit sondajului, o mare parte a persoanelor gay intervievate declară că au simţit mai multă acceptare din partea societăţii seculare decât din partea membrilor ei religioşi. Astfel, 29% dintre cei implicaţi în studiu au spus că au fost respinşi de către un prieten apropiat sau de un membru al familiei, iar 21% susţin că au fost nedreptăţiţi la locul de muncă.

Același studiu a relevat că persoanele gay sunt mai rar afiliate religios în comparaţie cu populaţia generală, în timp ce un studiu Pew arăta că 50% dintre homosexuali declară că nu au nicio religie, comparativ cu 20% dintre heterosexuali. În plus, o treime dintre persoanele gay care aveau o religie considerau că există un conflict între religia lor și orientarea lor sexuală. Interesant, 42% dintre homosexualii care s-au declarat credincioși erau creștini.

Dacă statisticile care circulau încă în iunie 2013 spuneau că aproximativ trei sferturi dintre protestanţii evanghelici albi (74%) și majoritatea adulţilor albi afiliaţi religios (55%) afirmă că există un conflict între homosexualitate și convingerile lor religioase, astăzi majoritatea creștinilor susţin căsătoriile gay.

Doar 52% dintre persoanele religioase mai resping azi căsătoriile gay, punctează un studiu citat de businessinsider.com. Dintre americanii care se declară neafiliaţi religios, 73% susţin căsătoriile homosexuale. Corelând aceste statistici, sociologi precum Robert Jones, de la Public Religion Research Institute, blama efectul negativ al învăţăturilor bisericii contrare homosexualităţii. El spunea că acestea au împiedicat tinerii să rămână în biserică și i-au reţinut pe alţii să vină. Circa 31% dintre milenialii (18-33 de ani) intervievaţi de Pew au declarat că au renunţat la religie din cauza discriminării și a tratamentului negativ de care persoanele homosexuale se ciocnesc în biserici.

În analiza „Născut altfel…sau din nou?”, pastorul Marius Necula face o trece în revistă a pricipalelor poziţii ale creștinismului faţă de homosexualitate, pornind de la constatarea faptului că deși „religiile abraamice (iudaism, creștinism, islam) au avut, tradiţional, o atitudine de condamnare a actului homosexual (…), modernitatea a generat în interiorul acestor religii curente alternative.” Despre acestea puteţi citi în ediţia din luna martie a revistei Semnele timpului. În paginile acesteia, veţi găsi și un alt material de sinteză alcătuit de Robert Ancuceanu, care survolează 30 de ani de studii privind etiologia homosexualităţii. Ancuceanu analizează din perspective variate implicaţiile demersului știinţific de căutare a genei homosexualităţii, pentru a construi o imagine de ansamblu a cunoștinţelor medicale actuale asupra homosexualităţii. Cele două sinteze alcătuiesc un pachet valoros de informaţie, care arată pe ce informţii știinţifice se fundamentează conceptul orientării homosexuale și de ce Biblia poate fi exonerată de acuzaţia de homofobie.