Raport ONU: Nimeni nu scapă de încălzirea globală

331

În lipsa implementării unor strategii de reducere a impactului încălzirii globale, viitorul planetei noastre este supus unui pericol imens, deoarece „creșterea magnitudinii fenomenului de încălzire sporește probabilitatea unor repecursiuni severe și universale care pot fi surprinzătoare sau ireversibile", avertizează Grupul Interguvernamental de Experţi privind Schimbările Climatice (IPCC) din cadrul ONU.

În lipsa implementării unor strategii de reducere a impactului încălzirii globale, viitorul planetei noastre este supus unui pericol imens, deoarece „creșterea magnitudinii fenomenului de încălzire sporește probabilitatea unor repecursiuni severe și universale care pot fi surprinzătoare sau ireversibile”, avertizează Grupul Interguvernamental de Experţi privind Schimbările Climatice (IPCC) din cadrul ONU.

Potrivit celui mai recent raport publicat de organizaţie, efectele schimbărilor climatice sunt resimţite în prezent și afectează „sistemele naturale și umane de pe toate continentele și din toate oceanele”. Repercursiunile negative se extind, printre altele, asupra calităţii și cantităţii resurselor de apă, asupra biodiversităţii și a modului ei de funcţionare, asupra culturilor agricole, asupra populaţiei, care este expusă riscului de îmbolnăvire și sărăcire, dar și asupra riscului de apariţie a fenomenelor meteorologice extreme. De asemenea, experţii preconizează că problemele cu care ne confruntăm în prezent, de la sărăcie și boli până la conflicte, vor deveni tot mai pronunţate în viitor, pe fondul încălzirii globale.

„Raportul concluzionează că oamenii, societăţile și ecosistemele din întreaga lume sunt vulnerabile. Schimbările climatice interacţionează de multe ori cu alte forţe care cresc riscurile și primejdiile”, a declarat Chris Field, coordonatorul raportului. De asemenea, expertul punctează că „trăim într-o eră în care schimbările climatice nu sunt un fel de viitor ipotetic. Efectele produse de schimbările climatice sunt deja răspândite și produc consecinţe”, citează Associated Press.

„Nimeni de pe această planetă nu va rămâne neatins de impactul schimbărilor climatice”, a declarat Rajendra Pachauri, președintele IPCC, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Japonia, citează BBC.

Consecinţele viitoare ale fenomenului de încălzire globală vor fi o provocare în special pentru “ţările cel mai puţin dezvoltate și pentru comunităţile vulnerabile, din cauza abilităţilor acestora de a face faţă situaţiei”, scriu autorii raportului. Aceștia au alcătuit o listă cu factorii de risc cei mai importanţi care pot pune în pericol întreaga planetă. Fenomenele meteorologice extreme vor afecta infrastructura și serviciile importante (de la electricitate la serviciile de urgenţă medicală) în regiunile populate. Perioadele în care temperaturile se vor ridica la cote alarmante vor fi extrem de periculoase pentru anumite categorii de persoane, în special pentru cei care locuiesc în orașe sau care lucrează în aer liber. Seceta sau precipitaţiile abundente vor crește nivelul de foamete în regiunile sărace. Totodată, este preconizată o diminuare a resurselor de apă, lucru care va conduce la sărăcirea populaţiei din regiunile afectate, în special din cauza diminuării productivităţii agricole și de creștere a animalelor. De asemenea, în regiunile de coastă pericolul indundaţiilor va crește, iar ecosistemele și biodiversitatea din aceste regiuni va suporta modificări, lucru care va afecta în special “comunităţile pescărești”. Însă și biodiversitatea și ecosistemele terestre vor fi afectate de încălzirea globală, lucru care, de asemenea, va avea consecinţe negative asupra populaţiei.

Strategii de viitor

„Cu un nivel ridicat de încălzire globală care rezultă din creșterea continuă a emisiilor de gaze cu efect de seră, riscurile vor fi dificil de gestionat și chiar și investiţiile importante pentru adaptare se vor confrunta cu probleme”, punctează Fields.

Referindu-se la concluziile raportului, John Kerry, secretarul de Stat al SUA, a subliniat importanţa implementării de urgenţă a unor strategii de abordare a problemelor cauzate de încălzirea globală. „O singură ţară nu conduce la încălzirea globală și o singură ţară nu îi poate pune punct. Trebuie să combinăm stringenţa răspunsului nostru cu dovezile oferite de știinţă. Să le ignori înseamnă malpraxis”, a declarat oficialul american, citat de BBC.

Autorii prezentului raport subliniază importanţa „adaptării eficace” pentru a diminua pericolele la care lumea este expusă pe fondul încălzirii globale. Ei sugerează că eforturile și acţiunile inteligente atât din partea guvernelor, cât și din partea indivizilor sunt esenţiale în această situaţie. Acestea ar trebui să fie îndreptate, printre altele, în scopul protejării populaţiei și ecosistemelor expuse riscurilor sau pentru anticiparea și reducerea efectelor catastrofale, prin identificarea constrângerilor care împiedică adaptarea. De asemenea, un alt punct esenţial constă în reducerea gradului de poluare din cauza emisiilor de CO2, care au un impact devastator asupra planetei.

„Unul dintre motivele pentru care adaptarea este atât de importantă e faptul că lumea se confruntă cu o serie de riscuri din cauza schimbărilor climatice deja existente, din cauza emisiilor din trecut și a infrastructurii existente”, a declarat Vicente Barros, unul dintre autorii raportului. De asemenea, el este de părere că, „în multe cazuri, nu suntem pregătiţi pentru riscurile legate de schimbările climatice cu care ne confruntăm deja. Investiţiile într-o mai bună pregătire pot plăti dividente atât în prezent, cât și în viitor.”

Un raport „alarmist”?

Unul dintre autorii studiului, Richard Tol, specialist în economie climatică la Universitaea din Sussex, a cerut ștergerea numelui său din raport, deoarece consideră că efectele încălzirii globale nu sunt atât de devastatoare precum sunt prezentate în raport, scrie NPR. Deși nu neagă gravitatea repercursiunilor negative ale schimbărilor climatice, el consideră că raportul este „prea alarmist”, relatează AP. De altfel, potrivit publicaţiei, termenul „risc” predomină în sumarul adresat liderilor politici și apare menţionat pe fiecare pagină în medie de circa cinci ori.

Tot el oferă ca exemplu scăderea randamentului culturilor agricole, despre care raportul arată că acesta va cunoaște o scădere de câteva procente o dată la 10 ani. Însă, potrivit expertului, situaţia observată în acest domeniu nu va fi o scădere, de fapt, ci o „creștere încetinită, din cauza schimbărilor de climă”. Randamentul va crește cu cel puţin 10% la fiecare 10 ani, datorită progresului în domeniul tehnologic, a explicat Tol pentru NPR.

De asemenea, „creșterea nivelului mării poate fi considerat un lucru destul de dramatic, în cazul în care nu ar fi fost cineva din China care să inventeze, acum 3.000 de ani, digul”, adaugă expertul.

Cu toate acestea, Field precizează că studiul se bazează pe expertiza a peste 300 de specialiști care au contribuit la lucrare și, fără a-l discredita pe Tol, afirmă că acesta “nu este centrul comunităţii știinţifice”. El este de părere că “raportul avertizează corespunzător asupra unor vremuri dificile viitoare”, scrie NPR.

„Schimbările climatice sunt cu adevărat importante, dar avem o mulţime de instrumente pentru a-i face faţă în mod eficient – trebuie doar să acţionăm deștept în această privinţă”, sublinia Field, citat de BBC.