Recensământ în SUA – adevărul despre numărul cuplurilor gay

261

În urma celui mai recent recensământ din SUA comunitatea gay a căpătat o proeminenţă neobișnuită. Datele publicate ieri au arătat că în ultimul deceniu numărul cuplurilor de parteneri gay s-a dublat, ajungând la peste 650.000.

Peste 130.000 dintre acestea se consideră cuplu familial, trecând prin ceremonia căsătoriei recunoscută civil. La nivel naţional, 51% dintre cuplurile gay sunt reprezentate de femei.

În actele oficiale, spune un consultant al Census Bureau, numărul parteneriatelor civile recunoscute legal se ridică în jurul a 100.000. Totuși, „nu e nicio îndoială că populaţia homosexuală a crescut între 2000 și 2010", afirmă Martin O'Connell, șeful departamentului de fertilitate și statistici familiale al Census Bureau. Creșterea este de 80%, după ce în anul 2000 erau 358.390 de cupluri gay.

Alţi cercetători estimează că datele sunt cu 15% mai mici decât în realitate, mulţi gay nefăcând publică orientarea lor sexuală de teama stigmatizării și discriminării. Recensământul nu a urmărit orientarea sexuală ci doar aspecte legate de familie și de membrii acesteia, soţ/soţie. Activiștii gay consideră că populaţia gay single ar adăuga la numărul homosexualilor.

Tendinţa societăţii americane a fost vizibilă în ultimii ani. Opoziţia publică a scăzut, politicienii au cochetat cu voturile persoanelor gay, iar activiștii comunităţii LGBT au presat accelerat pentru o recunoaștere a drepturilor lor.

O perspectivă de echilibru e dată de Peter Sprigg, analist senior al Family Research Council. El observă că numărul cuplurilor gay este puţin peste 0,5% din totalul familiilor americane, sau 1 din 180. „Acesta este un mic, foarte mic segment al populaţiei – populaţia homosexuală este redusă, iar procentajul privitor la relaţiile stabile este și mai mic."