Bulgaria: oraşele cuprinse de proteste împotriva romilor

24

Poliţia din Bulgaria a reţinut cca 170 de persoane în urma manifestaţiilor de amploare împotriva romilor, din ultimele trei zile. Forţele de ordine i-au împiedicat pe protestatari să ajungă la ghetourile romilor din provincie.

Manifestanţii care aveau asupra lor cuţite, bastoane sau artificii au fost arestaţi, informează Mediafax. Poliţiştilor li s-a cerut să aresteze pe loc persoanele care incită la ură rasială sau etnică.

În 12 oraşe ale ţării au avut loc proteste împotriva romilor şi turcilor. Televiziunea naţională bulgară a relatat că în oraşul Plovdiv comunitatea romă s-a înarmat cu topoare şi bâte pentru a-i întâmpina pe eventualii agresori.

Partidul naţionalist bulgar Ataka a început să distribuie broşura „Infracţiunea romă – o ameninţare pentru stat", fiind un instrument de promovare a lui Volen Siderov, liderul partidului, în cursa pentru viitoarele alegeri prezidenţiale.

Incidentele au izbucnit după ce membrii familiei unui lider al romilor din satul Katuniţa au provocat un accident rutier soldat cu moartea a 2 tineri şi rănirea altor 5 persoane. Pentru a încerca să calmeze spiritele, Guvernul bulgar a anunţat că se va deschide o anchetă fiscală privind veniturile familiei lui Kiril Raşkov.

(Foto: newshopper.sulekha.com)