Antidotul pentru teama englezilor de români: „România înfloritoare”

115

Pe măsură ce se apropie termenul la care expriră interdicţia pe piaţa muncii din Marea Britanie pentru români și bulgari, tabloidele engleze alimentează și monetizează panica cetăţenilor în faţa unui posibil tsunami de imigranţi.

Însă nu doar tabloidele iau o poziţie empatică faţă de temerile poporului britanic, ci și publicaţiile quality. În topul celor mai citite articole în ediţia online a prestigioasei The Economist, două dintre materiale se referă la imigranţii români și doar unul le este, aparent, favorabil.

O scrisoare deschisă adresată românilor și bulgarilor îi invită să vină să muncească în Marea Britanie, în ciuda faptului că „populaţia sa vă este mai ostilă decât germanilor sau francezilor: aproape jumătate din britanici cred că guvernul lor ar trebui să vă interzică accesul în ţară, chiar dacă este împotriva legii să facă acest lucru". La început va fi dificil, însă istoria numeroaselor valuri de imigranţi arată că nu peste mult timp românii se vor integra în societatea britanică, subliniază publicaţia.

În definitiv, „nu este vina voastră că cei mai mulţi dintre concetăţenii noştri nu vă vor. Parţial, problema o constituie polonezii", scriu jurnaliștii, făcând trimitere la valul de imigranţi polonezi care au sosit în Marea Britanie în urmă cu un deceniu.

Scrisoarea continuă cu un aparent mesaj indirect de calmare a opiniei publice, preocupate de presiunea pe care valul de români și bulgari o va pune asupra serviciilor sociale din Marea Britanie, deja afectate de austeritate. Imigranţii „ne cresc economia (…), dacă semănaţi chiar şi pe departe cu ei, veţi reprezenta un boom economic" pentru Marea Britanie.

Seria de ironii se încheie cu o recomandare pentru românii îngrijoraţi de discriminarea cu care s-ar putea confrunta în Marea Britanie: să se dea drept italieni. „Nimeni nu își va da seama", scrie The Economist.

Un alt articol din The Economist abordează problema dintr-un cu totul alt unghi: englezii nu ar trebui să se teamă de imigranţii români, dintr-un motiv cu implicaţii multiple: România are o economie în expansiune. „Şomajul (în România, n.r.) este relativ scăzut, iar deficitul bugetar al României ar trebui să facă Marea Britanie să roşească. Guvernul se află în plină liberalizare a economiei, deschide sectoare noi (energie şi telecomunicaţii, mai ales) către investiţii. Creşterea economică este de 4,1%, salariile cresc rapid, iar ajustat la preţuri, PIB-ul pe cap de locuitor se află deasupra mediei europene. Iar unui bucureştean îi merge mai bine decât unui rezident din Manchester", scriu jurnaliştii de la The Economist.

Această expansiune economică se traduce, potrivit jurnaliștilor, într-un potenţial mult mai redus de emigranţi decât estimatele care îi înfricoșează azi pe englezi, precum și într-un câștig pentru investitorii britanici, care pot avea, la rândul lor, numeroase beneficii de pe urma faptului că România este ţară membră UE. „Românii şi bulgarii din Marea Britanie sunt muncitori, însă ei creează şi legături cu ţările lor”, notează, în acest context, The Economist. „Puţini englezi vorbesc româna, iar şi mai puţini inţeleg cum funcţionează această ţară. România mai înseamnă pentru Marea Britanie un puternic partener comercial, având în vedere că şi-a propus să crească exporturile în aceasta ţară cu 70% până în 2017. Politicienii britanici care s-au panicat în legătura cu imigranţii români ar trebui să ia notiţe."