Criza imigranţilor: Merkel și fetiţa în lacrimi

1407

În circumstanţele crizei din Grecia, în care Germania a fost criticată pentru lipsa de compasiune și pentru situaţia umilitoare și fără sens în care i-a pus pe eleni, cancelarul Angela Merkel devine de două ori „lupul cel rău”, după ce o face pe o fetiţă din Palestina să plângă în faţa camerelor de filmat.

Momentul s-a petrecut într-o dezbatere cu elevii unui liceu german, unde Merkel a fost „înfruntată” de o tânără care a încercat să obţină atât răspunsuri, dar mai ales compasiune. Adolescenta, care vorbește germana la perfecţie, i-a spus că, deși familia ei trăiește în Germania de patru ani, ar putea fi deportaţi cu toţii în orice moment.

Tatăl meu obișnuia să lucreze ca sudor. Dar cum încă nu a primit permisul de muncă, este șomer. Nu reușesc să înţeleg de ce încă nu i se permite să muncească. (…) Și eu am visuri ca toată lumea. Vreau să învăţ, este o dorinţă și un obiectiv pe care vreau să-l ating. Nu este ceva plăcut să îi văd pe toţi cum se bucură de viaţă și eu nu pot”, i-a spus Reem lui Merkel.

Cancelarul a încercat să dea un răspuns lămuritor și sincer, poate „prea sincer”. A încercat să o asigure că îi înţelege situaţia și că vede că este o persoană plăcută, dar „politica este dură câteodată”, Germania pur și simplu nu poate primi mii și mii de imigranţi care așteaptă în taberele de refugiaţi. Merkel i-a spus foarte clar că „singurul răspuns pe care îl avem este că nu va mai dura mult până aceste cazuri vor fi lămurite… dar unii vor trebui să plece înapoi. Cred că într-un an de zile…” Acesta a fost momentul în care Reem a început să plângă. Surprinsă de situaţie, Merkel a încercat să o consoleze, spunându-i că a făcut o „treabă bună” în explicarea unei situaţii valabile pentru nenumărate persoane.

Deși aceasta poate fi într-adevăr realitatea crudă, maniera în care a reacţionat Merkel a cauzat un val de furie. Mulţi germani au considerat că a fost un răspuns crud și și-au exprimat nemulţumirea faţă de politica ei în privinţa refugiaţilor. Momentul a fost văzut ca o ocazie în care Merkel s-a confruntat direct și pentru prima dată cu urmările acţiunilor sale politice. Totuși reacţia este puţin disproporţionată, avându-se în vedere că germanii au organizat proteste, unele devenind chiar violente în unele orașe, împotriva acceptării imigranţilor.

Conform Al Jazeera, numărul persoanelor care au căutat refugiu în Germania a crescut constant din 2008, ajungând la 127.000 în 2013 și chiar la 200.000 în 2014. Majoritatea acestor cereri vin de la persoane care vor să scape din Siria, Eritreea și Afghanistan. Aceste numere reprezintă un record pentru ţările europene, unul care a pus o presiune considerabilă asupra Germaniei.

 

 

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.