ONU: 3.700 de refugiaţi au murit pe mare

288

Un raport realizat de ONU împreună cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) arată că s-a stabilit un nou record negativ: 3.700 de oameni au murit înecaţi încercând să ajungă în Europa, iar alţi 300 sunt încă daţi dispăruţi.

Numărul celor care au reușit să ajungă în Europa în 2015 a trecut deja de un milion. Dintre aceștia, marea majoritate, aproximativ 820.000, au intrat prin Grecia, via Turcia. Aproape 150.000 au venit pe mare și au intrat prin Italia, iar alţi 30.000 au făcut călătoria pe uscat și au intrat prin Bulgaria.

„Știm că migraţia este inevitabilă, necesară și de dorit. Dar nu este destul să îi numărăm pe cei care ajung sau pe cei aproape 4.000 care s-au înecat sau au dispărut în acest an. Trebuie să facem ceva. Migraţia trebuie să fie legală și sigură pentru toţi, atât pentru migranţi, cât și pentru ţările care vor deveni noile lor cămine”, a declarat directorul OIM, William Swing, conform mic.com.

De asemenea, se mai atrage atenţia asupra contrastului uriaș dintre numărul refugiaţilor care au intrat deja în Europa și cota de refugiaţi pe care ţările europene s-au pus de acord să o împartă și care nu acoperă decât 160.000 de oameni. În luna septembrie, când s-a stabilit această cotă, guvernul german și cel austriac și-au deschis porţile pentru a primii zeci și sute de mii de refugiaţi, dar deja în noiembrie se căutau soluţii pentru a închide graniţele Europei, după ce atentatul terorist din Paris, care a dus la moartea a 130 de persoane, a creat un noul val de panică pe continent.

Europenii au închis repede graniţele și au început să se plângă de efortul financiar pe care trebuie să îl facă pentru a găzdui refugiaţii. Atentatul de la Paris s-a încheiat în plan politic cu o creștere de popularitate pentru partidele extremiste din toată Europa, care vin cu propriile soluţii pentru a rezolva această criză.

În luna septembrie, când se dezbătea problema cotelor de refugiaţi, autorităţile din Danemarca au publicat un anunţ în ziarele libaneze prin care le spuneau refugiaţilor să nu vină sperând să găsească adăpost acolo. În prezent însă, ţara dezbate o altă soluţie pentru cei care se află deja în teritoriu: confiscarea bunurilor de valoare de la refugiaţi, pentru a sprijini astfel eforturile financiare care se fac pentru a-i găzdui. O astfel de propunere a ajuns în parlament, iar Washington Post anunţă că probabilitatea este ca ea să treacă în luna ianuarie și să intre în vigoare din februarie. Autorităţile ar putea primi permisiunea să cerceteze hainele și bagajele imigranţilor în căutarea unor bunuri de valoare.

Conform explicaţiilor din partea guvernului, legea s-ar aplica în cazul unor bunuri de mare valoare și nu ar fi confiscate obiecte necesare unui standard de viaţă „modest”, precum telefoane mobile sau ceasuri și nici obiecte cu valoare sentimentală. Se pare deci că Danemarca vrea să ţină imigranţii la un nivel de trai scăzut, pe care îl definesc după cum consideră. Propunerea nu se poate să nu aducă în memoria tuturor practica germanilor de a-i deposeda pe evrei de aur și de alte bunuri. Criticii spun că Danemarca face orice pentru a se prezenta ca o destinaţie de coșmar pentru imigranţi.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.