Amnesty atrage atenţia la rromii evacuaţi în Cluj

13

Autorităţile locale clujene au primit o solicitare din partea organizaţiei Amnesty International să asigure adăpost mai multor familii de rromi, evacuate forţat, săptămâna trecută.

Autorităţile din Cluj au evacuat, în data de 17 decembrie, mai multe familii de rromi. Câteva dintre acestea au fost cazate în condiţii improprii, în timp ce altele au rămas pe drumuri. De asemenea, Amnesty citează mai multe ONG-uri locale conform cărora şi alte familii de rromi sunt pe punctul de a fi evacuate forţat.

Evacuările forţate, fără a se oferi asistenţa necesară şi adăposturi alternative reprezintă o „violare a obligaţiilor internaţionale ale României", a declarat Andrea Huber, reprezentant al Amnesty International în Europa şi Asia Centrală.

Organizaţia pentru drepturile omului atrage atenţia că locul unde au fost cazaţi o parte dintre rromii evacuaţi se află lângă o groapă de gunoi, într-o zonă unde cel mai apropiat autobuz se află la 4 km. Din acest motiv, copiii familiilor de rromi nu pot să meargă la şcoală, notează amnesty.org.