Copiii săraci se îmbolnăvesc mai des la maturitate

182

Persoanele care au trăit în sărăcie în perioada copilăriei și adolescenţei sunt mult mai susceptibile să se îmbolnăvească la maturitate, pentru că telomerii lor sunt mai scurţi decât ai celor cu un statut socioeconomic mai ridicat, susţin cercetătorii americani, citaţi de Eurek Alert.

Telomerii au rol în prevenirea pierderii de informaţii genetice în momentul diviziunii celulare și sunt plasaţi la extremităţile cromozomilor. Studiile anterioare au subliniat rolul lor important în ceea ce privește speranţa de viaţă. Astfel, telomerii scurţi sunt asociaţi cu dezvoltarea de boli cronice, precum cele cardiovasculare sau demenţa.

La studiul oamenilor de știinţă de la Universitatea Carnegie Mellon au participat 152 de adulţi sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Experţii au evaluat statutul socioeconomic al voluntarilor, întrebându-i pe voluntari dacă locuinţa lor le aparţinea, dar și dacă părinţii lor erau proprietarii casei în care au locuit până la 18 ani. Statutul socioeconomic a fost evaluat pe baza numărului de ani în care părinţii au fost proprietarii casei în care au crescut voluntarii. De asemenea, ei au analizat lungimea telomerilor din globulele albe ale participanţilor, pe care apoi i-au expus unui rhinovirus care cauzează răceala.

În urma rezultatelor, cercetătorii au descoperit o legătură între statutul socioeconomic din copilărie și lungimea telomerilor. Cei cu un statut socioeconomic inferior aveau telomeri mai mici, faţă de cei care au avut un statut socioeconomic superior în perioada copilăriei. Mai mult, fiecare an în care părinţii nu au deţinut casa în care participanţii au crescut a micșorat lungimea telomerilor voluntarilor cu 5 procente. Adulţii care au avut un statut socioeconomic inferior în până la vârsta de 18 ani au fost mult mai susceptibili îmbolnăvirii din cauza rhinovirusului, iar șansele de a contracta răceala au crescut cu 9 procente pentru fiecare an în care părinţii lor nu au deţinut casa în care voluntarii au crescut.

Efectele sărăciei în copilărie se fac resimţite și la maturitate. O parte dintre ele se răsfrâng asupra funcţiilor creierului care se ocupă de reglarea emoţiilor, a arătat un alt studiu realizat de cercetătorii de la Universităţile Illinois, Cornell, Michigan și Denver. Cu toate acestea, grija părinţilor pe parcursul copilăriei poate inversa efectele sărăciei asupra abilităţii de reglare a emoţiilor și a memoriei, sunt concluziile unui alt studiu al oamenilor de știinţă de la Școala de Medicină a Universităţii Washington.

Studiul efectuat de experţii de la Universitatea Carnegie Mellon a fost publicat în jurnalul Brain, Behavior and Immunity