Limbajul corpului – Cum să îl folosești pentru o carieră strălucită

1396

Înainte ca tu să vorbești, gesturile, mimica, hainele pe care le porţi, mersul sau postura ta dezvăluie lucruri importante despre tine. Mesajele „tăcute” transmise de corp sunt descifrate în doar câteva secunde, la nivel subconștient, de interlocutorul tău, care își formează o impresie despre tine. De aceea folosirea eficientă a limbajului nonverbal poate fi asul din mânecă ce îţi crește șansele de reușită pe plan profesional.

Durează doar 200 de milisecunde pentru ca interlocutorul tău să își dea seama ce stări emoţionale te încearcă, doar prin descifrarea expresiilor faciale, au observat cercetătorii de la Universitatea din Glasgow. De aceea, pentru a-ţi construi o primă impresie bună, este important ca, încă din momentul în care intri în sala de prezentare sau de interviu, să afișezi emoţiile pe care îţi dorești să le proiectezi în mintea interlocutorului.

Pentru cei cărora le este greu să își stăpânească emoţiile înaintea unei întâlniri importante, există un truc nonverbal despre care s-a demonstrat știinţific că poate crește încrederea de sine. Înainte de a intra în sală adoptă, timp de două minute, o „postură de putere”. O astfel de poziţie implică ocuparea unui spaţiu mai mare, de exemplu, prin adoptarea unei posturi cu mâinile în șold sau împreunarea lor la ceafă și depărtarea picioarelor. Experţii de la Harvard au observat efectele acestei strategii în cadrul unui experiment în care, înainte de un interviu de angajare, o parte din voluntari au fost rugaţi să adopte o postură puternică, iar cealaltă, una de supunere (de exemplu: umeri lăsaţi, capul între umeri, ocuparea unui spaţiu mai mic). Rezultatele au arătat că participanţii care au adoptat poziţia de putere au afișat mai multă încredere în sine și mai mult entuziasm în timp ce vorbeau, comparativ cu ceilalţi. Tot ei au fost cei mai dezirabili ca angajaţi pentru un post, povestește autoarea studiului, dr. Amy Cuddy, într-o prezentare TED Global. Experta punctează totodată că, într-un experiment anterior, adoptarea poziţiei de putere timp de două minute le-a crescut participanţilor nivelul de testosteron (considerat hormonul dominanţei) cu 20%, în timp ce nivelul de cortizol (hormonul stresului) a scăzut cu 25%. În schimb, cei care au adoptat postura de supunere au experimentat o scădere a nivelului de testosteron de 10% și o creștere a cortizolului cu 15%.

În ceea ce privește discursul verbal, mai important decât ceea ce spunem este felul în care o spunem. Mai exact, este vorba despre paralimbaj, sau totalitatea caracteristicilor nonverbale ale limbajului vorbit: de la tonalitate, intonaţie, timbru și accent, până la pauzele sau ritmul vorbirii. Experţii de la Universităţile Glasgow și Princeton au observat că sunt suficiente doar 500 de milisecunde de la auzirea vocii pentru ca un individ să își construiască o primă impresie. De exemplu, o voce puternică este asociată cu dominanţa, hotărârea și puterea, în timp ce persoanele care vorbesc încet par adesea nesigure pe ele, susţin experţii în comunicare nonverbală. Un debit verbal mărit, fără însă a exagera, și fluenţa în discurs pot, de asemenea, crește credibilitatea, capacitatea de convingere și gradul de dominanţă. În schimb, debitul lent și fluenţa scăzută îl fac pe vorbitor să par nesigur și că se gândește prea mult la răspunsul oferit.

Nu în ultimul rând, strângerea de mână poate face, uneori, diferenţa dintre un contract semnat sau o scrisoare de respingere. Atunci când este realizat corect, acest gest aparent banal îţi poate oferi un plus de credibilitate. În schimb, o strângere de mână neplăcută poate avea efectul contrar. Dr. Carol Kinsey Goman, expertă în comunicare nonverbală, leadership și carieră, precizează două tipuri de strângere de mână ce trebuie evitate: așa numita „mână de pește mort” și „mâna care strivește”. „Prima te face să pari pămpălău, iar cealaltă denotă că ești intimidant”, scrie experta într-un articol pentru Forbes.