Sunt extrovertiţii mai fericiţi decât introvertiţii?

899

Indiferent de cultură, persoanele care adoptă un comportament extrovertit sunt mult mai fericite decât introvertiţii, au observat experţii de la Universitatea de Stat Washington.

„Nu suntem primii care demonstrează că a fi extrovertit în comportamentul de zi cu zi poate duce la o stare de spirit mai bună. Cu toate acestea, probabil că suntem primii care extindem această constatare la o varietate de culturi”, a declarat coordonatorul studiului, Timothy Curch, profesor de psihologie.

Majoritatea studiilor anterioare au inclus participanţi din regiunile vestice despre care cercetătorii precizează că pun mare preţ pe individualism și independenţă. În demersul de faţă însă, au fost selectaţi studenţi din cinci regiuni diferite și culturi distincte: Statele Unite, Venezuela, China, Filipine și Japonia. Experţii au urmărit atât modul acestora de a se comporta, cât și starea lor de spirit.

Rezultatele analizei au arătat că, atunci când s-au comportat ori s-au simţit extrovertiţi, participanţii au experimentat și emoţii pozitive mai puternice. De asemenea, în situaţiile în care voluntarii nu s-au simţit constrânși, ci au putut să se manifeste după bunul plac, aceștia au avut un comportament mai extrovertit. Totodată, în astfel de momente ei s-au simţit mai stabili din punct de vedere emoţional, mai deschiși, mai conștiincioși și mai agreabili decât în momentele în care erau ţinta unor presiuni exterioare.

În vreme ce și alte studii anterioare sugerau că persoanele extrovertite sunt mai fericite în comparaţie cu cele introvertite, dr. psiholog Laurie Helgoe făcea o distincţie importantă între felul în care fiecare din reprezentanţii celor două categorii percep fericirea. Astfel, introvertiţii au tendinţa de a „căuta un alt tip de fericire”, care se găsește în acele stări emoţionale asociate liniștii și relaxării, explică specialista, citată de PsychCentral.  „Din păcate, într-o cultură care promovează fericirea extrem de vizibilă și de energică, un introvertit care se bucură de o stare de spirit pașnică ar putea fi privit cu îngrijorare”, adaugă dr. Helgoe.

 

Foto: stockvault.net