Grafenul se poate obţine și în bucătărie

3536

Pentru a putea obţine grafen, un material cu proprietăţi uimitoare, nu ai nevoie decât de un mixer de bucătărie, detergent de vase, apă și pudră de grafit (material folosit pentru minele de creion), susţin experţii irlandezi.

În urma experimentului, au fost produse aproximativ 21 de grame de grafen. Pentru a obţine această cantitate, cercetătorii de la Trinity College Dublin au folosit circa 300 de litri de apă și detergent, scrie CS Monitor.

Mai departe însă, specialiștii sunt de părere că prin această metodă poate fi obţinut grafen într-o cantitate industrială. După calculele lor, ar putea fi produse 100 de grame de material pe oră, folosind o cuvă de 10.000 de litri și un motor potrivit, scrie New Scientist.

Coordonatorul demersului, Jonathan Coleman, susţine însă că această metodă de obţinere a grafenului nu ar trebui testată acasă. Motivul se referă la cantitatea de detergent necesară procesului, care poate fi apreciată doar cu ajutorul unor echipamente avansate. Nivelul detergentului de vase poate varia în funcţie de o serie de factori care ţin de proprietăţile grafitului folosit: de la dimensiunea distribuţiei granulelor până la substanţele cu care grafitul ar putea fi contaminat.

Grafenul a fost extras prima dată de profesorii de fizică Andre Geim și Konstantin Novoselov, de la Universitatea din Manchester. Pentru a izola grafenul din grafit, cei doi cercetători au utilizat o bandă adezivă. Metoda le-a adus în 2010 Premiul Nobel pentru Fizică.

Acest material-minune este de un milion de ori mai subţire decât un fir de păr și este foarte ușor. Cu toate acestea este de sute de ori mai dur ca oţelul. De asemenea, este un foarte bun conductor electric. Thomas Palacios, de la Institutul de Tehnlogie Massachusetts, susţine că prin grafen curentul electric trece mai repede decât prin oricare alt material cunoscut.

Prin proprietăţile sale extraordinare, grafenul poate revoluţiona tehnologia în multiple aspecte. „Smartphone-uri aproape la fel de subţiri și flexibile ca hârtia și practic incasabile. Panouri solare turnate pentru a acoperi suprafaţa unei mașini electrice sau hibride. Posibile tratamente în cazul deteriorării coloanei vertebrale. Toate acestea sunt modalităţi în care poate fi folosit un material precum grafenul”, potrivit Societăţii Americane pentru Chimicale.