Este, de fapt, foarte simplu, însă dacă o arată și un studiu, atunci devine oficial. Să procrastinezi înseamnă, practic, să furi de la sinele tău din viitor. De ce facem asta? Pentru că sinele nostru din prezent este mult mai important și mai solicitant decât cel din viitor. El este șef peste deciziile noastre și este un șef egoist.

Dar dacă am putea să ne gândim la sinele nostru din viitor ca fiind mai apropiat de cel prezent decât este de fapt? Psihologii Neil Lewis, de la Universitatea din Michigan, și Daphna Oyserman, de la Universitatea California de Sud, au încercat într-un studiu publicat în jurnalul Psychological Science să vadă ce impact ar avea o asemenea gândire.

Printr-o serie de experimente, cercetătorii au văzut că, dacă subiecţii se gândeau la evenimentele din viitor în termeni de zile, nu de luni sau ani, aveau impresia că se vor întâmpla mai devreme. De exemplu, nunta unui prieten părea să se întâmple cu 16,3 zile mai devreme, atunci când calculul se făcea în zile, nu în luni.

Mai departe, cercetătorii au vrut să vadă dacă o asemenea impresie, deși falsă, îi poate determina pe oameni să acţioneze mai devreme decât ar fi făcut-o în mod normal. De exemplu, subiecţilor li s-a spus să își imagineze că au un copil nou-născut și că acel copil va trebui să meargă la facultate ori în 18 ani, ori în 6.570 de zile. Cei care au făcut calculul în zile și-au planificat să înceapă să economisească bani de 4 ori mai repede decât cei care au făcut calculul în ani. Rezultatele s-au repetat indiferent de vârstă sau venit.

Gândind evenimentele din viitor în termeni de zile, realizatorii studiului au reușit să îi facă pe participanţi să vină în întâmpinarea nevoilor și dorinţelor sinelui din viitor și, astfel, să se ajute pe sine, mai mult decât ar fi făcut-o ţinând cont doar de nevoile și dorinţele din prezent, scrie The Atlantic.

Dacă acest truc nu merge, puteţi încerca altele: fixarea ceasului de la serviciu cu 10 minute întârziere, întocmirea unei liste cu lucrurile de făcut, folosirea notiţelor post-it pentru a înregistra vizual că aveţi de făcut o anumită sarcină, minimizarea elementelor care vă distrag atenţia, stabilirea unor pauze a câte 10 minute și altele.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.