Anglia numește în premieră un ministru al singurătăţii

1905

Premierul britanic, Theresa May, a anunţat miercuri numirea unui ministru al singurătăţii pentru a combate ceea ce a numit „realitatea tristă a vieţii moderne”, care afectează milioane de oameni.

Pentru prima dată în istorie, Anglia are o strategie naţională privind combaterea fenomenului izolării sociale, care ia amploare într-un ritm alert. Theresa May a anunţat că Tracey Crouch, ministrul sportului și al societăţii civile, va prelua noul portofoliu, accentuând ideea că „ar trebui să facem tot ce putem pentru a vedea că, în amintirea lui Jo, vom pune capăt acceptării singurătăţii pentru totdeauna”.

Numirea ministerială urmează recomandarea raportului realizat de Comisia „Jo Cox” pentru Singurătate, care a elaborat măsuri ce ar putea fi implementate la nivel politic pentru a lupta împotriva flagelului singurătăţii. În ultimii săi ani, Jo Cox, membră a Partidului Laburist și fondatoare a Comisiei pentru Singurătate, a luptat împotriva decalajului din politicile publice pentru a combate fenomenul însingurării în Marea Britanie. Mai mult, chiar cu puţin timp înainte de asasinatul asupra ei comis de un extremist de dreapta, Cox afirmase că, „fie că ești tânăr, fie că ești bătrân, singurătatea nu te discriminează”.

Comisia, prezidată la acest moment de Rachel Reeves, economistă și membră a Partidului Laburist, și de Seema Kennedy, politiciană în Partidul Conservator, a lucrat în ultimul an cu 13 organizaţii de caritate pentru a găsi soluţii la problema singurătăţii. Noul ministru al singurătăţii și-a afirmat încrederea în sprijinul pe care îl va primi din partea voluntarilor, companiilor, oamenilor de afaceri, serviciilor publice și a colegilor din toate partidele, pentru a face progrese semnificative în lupta cu singurătatea. „Aceasta este o chestiune de care Jo s-a îngrijit cu pasiune și îi vom onora memoria, abordând-o și ajutând milioane de oameni din Marea Britanie care suferă de singurătate”, a spus în declaraţia sa Tracey Crouch.

Strategia guvernamentală pentru prevenirea singurătăţii va fi publicată în cursul acestui an. Oficiul pentru Statistică Naţională va contribui prin elaborarea unei metode de măsurare a singurătăţii și, de asemenea, va fi creat un fond care să permită guvernului și organizaţiilor caritabile să găsească modalităţi inovatoare de abordare a problemei, pentru a ajunge la toate vârstele, mediile și comunităţile afectate.

O colecţie de date empirice sugerează că singurătatea este o problemă răspândită la scară largă, care afectează categorii de vârstă variate și neașteptate: părinţi tineri, copii, persoane cu handicap, dar și îngrijitori, refugiaţi, precum și cetăţeni în vârstă. Aceștia evidenţiază tot mai frecvent experienţele lor de singurătate, care îi afectează în diferite momente din viaţă, cum ar fi pensionarea, doliul sau separarea.

Crucea Roșie a Marii Britanii raportează că, dintr-o populaţie de 65,6 milioane, peste 9 milioane de britanici resimt singurătatea ocazional sau permanent. Majoritatea celor peste 75 de ani trăiesc singuri. Dintre vârstnici, aproximativ 200.000 raportează că nu au avut o conversaţie cu un prieten sau cu o rudă de mai mult de o lună.

Studiul realizat de Crucea Roșie în colaborare cu organizaţia The Co-op a constatat că 18% dintre britanici sunt mereu sau adesea singuri, 73% au traversat un eveniment de viaţă care a implicat singurătate, până la 85% dintre tinerii cu dizabilităţi se simt singuri și doar 20% dintre respondenţi au spus că nu au fost niciodată singuri. Studiul mai arată că procentul britanicilor care se simt adesea singuri a ajuns la 18%, însă procentul este semnificativ mai mare în cazul celor cu dizabilităţi. Și, în ciuda faptului că 92% dintre cei chestionaţi cred că comunitatea are un rol de jucat în sprijinirea persoanelor care se confruntă cu singurătatea, 75% dintre persoanele care sunt întotdeauna sau adesea singure nu știu unde să se adreseze pentru sprijin.

Declaraţii ale specialiștilor în materie confirmă gravitatea fenomenului singurătăţii și seriozitatea cu care acesta trebuie tratat. Mark Robinson, ofiţerul-șef al Age of UK, cea mai mare organizaţie de caritate din Marea Britanie care lucrează cu persoane în vârstă, a avertizat că singurătatea poate ucide. La rândul său, dr. Vivek Murthy, chirurg generalist, a scris anul trecut un articol pentru publicaţia Harvard Business Review argumentând că singurătatea trebuie abordată și la locul de muncă. Singurătatea poate fi asociată „cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, demenţă, depresie și anxietate”, a scris el.

Potrivit unor informaţii obţinute de asociaţia Campaign to End Loneliness, majoritatea medicilor britanici consultă între unul și cinci pacienţi pe zi care vin în primul rând pentru că au nevoie de interacţiune socială.

În final, trebuie menţionat că există un consens la nivelul specialiștilor că este doar o chestiune de timp înainte ca singurătatea să devină depresie, iar depresia să devină următoarea problemă de sănătate publică.