Depresia poate fi contagioasă

822

O personă care stă în preajma cuiva care suferă de depresie este predispusă să sufere, la rândul ei, de depresie.

Studii recente arată că persoanele care reacţionează în mod negativ în faţa lucrurilor stresante din viaţă sunt mai vulnerabile în faţa depresiei. „Vulnerabilitatea cognitivă" reprezintă un factor de risc în dezvoltarea depresiei şi se prezintă de obicei în timpul adolescenţei, făcându-şi simţite efectele şi în perioada maturităţii, notează dailymail.co.uk.

Doctorii Gerald Haeffel și Jennifer Hames, de la Indiana's University of Notre Dame, şi-au desfăşurat studiile pe un eşantion de 206 de studenţi, colegi de cameră, care au fost grupaţi în mod aleatoriu, pentru a cerceta dacă vulnerabilitatea faţă de depresie este contagioasă.

Rezultatele au arătat că studenţii care au fost grupaţi cu cei care aveau un nivel de vulnerabilitate cognitivă înalt erau predispuşi la un stil de gândire asemănător cu cel al colegilor lor şi la depresie. S-a observat, însă, şi reversul situaţiei: studenţii grupaţi cu cei care nu sufereau de depresie au experimentat o schimbare în tipul de gândire negativistă pe care îl aveau.

Doctorul Haeffel a sugerat că anturajul ar putea fi folosit ca parte din tratamentul administrat unei persoane care suferă de depresie, deoarece vulnerabilitatea cognitivă poate descreşte cu timpul. Rezultatele au fost publicate în revista Clinical Psychological Science.