Studiu: plimbările în natură tratează depresia clinică

248

Plimbările în natură ajută considerabil persoanele care suferă de depresie clinică și îmbunătăţesc atenţia și memoria cu 16 % mai mult decât plimbările în locurile urbane, potrivit unui studiu.

Cercetarea a avut la bază „teoria reabilitării atenţiei”, care explică cum oamenii se concentreză mai bine după petrecerea timpului în natură, unde nu există distrageri ale atenţiei și, ca urmare, creierul se poate relaxa şi induce o stare de contemplare, care ajută la restabilirea capacităţilor cognitive.

În cadrul studiului au participat 20 de persoane cu depresie clinică – 12 femei şi opt bărbaţi, cu o varsta medie de 26 de ani – care au mers pe jos timp de o oră într-un cadru liniştit de natură sau într-un cadru urban zgomotos. Înainte de plimbare, participanţii au completat diverse teste pentru a li se determina starea de spirit, cât și pe cea cognitivă și au fost rugaţi să se gândească la o problemă nerezolvată din viaţa lor.

După plimbare au luat parte la o serie de teste mentale de măsurare a atenţiei şi, pe termen scurt, a memoriei de lucru. Starea de spirit a fost îmbunătăţită într-o măsură semnificativă de către ambele tipuri de mers pe jos, iar atenţia și memoria au avut o creştere de 16% după plimbarea efectuată în natură.

„Studiul nostru a arătat că participanţii cu o depresie clinică au demonstrat performanţe îmbunătăţite ale memoriei după o plimbare în natură, în comparaţie cu o plimbare într-un mediu urban aglomerat. Plimbarea în natură poate să acţioneze ca o completare la tratamentele deja existente pentru depresia clinică”, afrimă Dr. Marc Berman, autorul studiului, de la Institutul de Cercetare Rotman, Canada, potrivit Daily Mail.

Un alt studiu efectuat de către Dr. Berman, în anul 2008, indică faptul că adulţii care nu au fost diagnosticaţi cu vreo boală au primit un impuls mental după o plimbare de o oră în natură. Performanţa lor la testele de memorie şi de atenţie a fost îmbunătăţită cu 20%, în comparaţie cu o plimbare de o oră într-un mediu urban zgomotos.