Studiu + Foto: Fericirea vine odată cu vârsta

257

Dacă viaţa te lovește atât de dur acum încât abia-abia te mai ridici, e firesc să te gândești că la bătrâneţe, când te vor părăsi puterile, vei fi și mai nefericit. Mai mulţi cercetători de la o universitate din Anglia au însă motive întemeiate să te contrazică.

Oamenii devin mai fericiţi pe măsură ce înaintează în vârstă, pretinde un studiu transcultural efectuat de cercetătorii de la Universitatea Warwick, la care au participat 10.000 de respondenţi răspândiţi pe întreg teritoriul Marii Britanii și al Statelor Unite.

Sigur, ridurile se înghesuie pe faţă, articulaţiile încep să scârţâie, urcatul pe munte nu mai este ce a fost și vederea la distanţă este o amintire pe care nici măcar ochelarii nu o pot reînvia total. Însă inconvenientele de natură fizică nu sunt un obstacol pentru fericire, susţin autorii studiului citat de The Guardian.

Cercetarea de la Warwick a demonstrat lucrul acesta analizând opt factori de percepţie a calităţii vieţii, inclusiv percepţia privind sănătatea generală, durerea, funcţionarea socială și sănătatea psihică.

Iar rezultatele oamenilor de știinţă par să confirme cercetările anterioare care stipulează că cei mai fericiţi sunt cei foarte tineri și seniorii, adulţii în jur de 45 de ani experimentând cel mai acut episoade de depresie.

„Este evident că, odată cu vârsta, oamenii trec printr-o degradare a calităţii fizice, însă ceea ce este interesant este că bunăstarea lor psihică nu se deteriorează simultan, ba din contră: crește," a declarat dr Saverio Strangers, coordonatorul studiului.

„Noi credem că acest fapt se datorează dobândirii unor abilităţi mai bune de răspuns la situaţiile solicitante, iar interpretarea se bucură de sprijinul studiilor anterioare care susţin că oamenii în vârstă au mecanisme interne care îi ajută să facă faţă mai bine decât tinerii situaţiilor dificile sau circumstanţelor negative," a mai spus Strangers.

O altă explicaţie adusă la lumină de cercetător este aceea că, odată cu vârsta, oamenii își temperează așteptările de la viaţă și sunt mai puţin presaţi să atingă obiective profesionale și personale.

O cercetare anterioară, efectuată în cadrul aceleiași universităţi, de profesorul Andrew Oswald, sugerează că în viaţă, fericirea se manifestă în curgere, sub formă de U. Cel mai jos punct este atins pe la mijlocul deceniului patru de viaţă, în timp ce laturile ridicate sunt în tinereţe și la vârste mai înaintate. Atât între subiecţii englezi, cât și între cei americani, s-a observat un vârf al depresiei la vârsta de 44 de ani.

„Nu știm ce anume provoacă această curbă în forăm de U, sesizabilă în diferite părţi ale lumii, și chiar în ţările în dezvoltare," a explicat Oswald. „O posibilitate este că indivizii învaţă să își adapteze puterile și slăbiciunile, iar la jumătatea vieţii își înăbușe aspiraţiile nefezabile."

„Abia pe la 50 de ani reușesc cei mai mulţi oameni să iasă din perioada lor mai grea. Dar ceea ce este încurajator este că, până să ajungă la 70 de ani, dacă mai ești în condiţie fizică bună, poţi fi (în medie) la fel de fericit cum erai la 20 de ani. Mă gândesc că a înţelege că astfel de sentimente sunt complet normale după o vârstă, îi poate ajuta chiar și pe cei care trec prin criza de la mijlocul vieţii să supravieţuiască acestei faze mai bine."

Optimismul cercetărilor nu se oprește însă aici. Un alt studiu arată că bunăstarea psihică nu depinde nici de gradul de obezitate al persoanei în vârstă. S-a descoperit totuși că somnul poate fi un factor de influenţă: că persoanele care dorm între șase și opt ore pe noapte au, în general, o stare psihică mai bună decât cei care dorm mai puţin de șase ore, sau mai mult de opt ore.