Deși a fi introvertit nu este sinonim cu a fi timid, cei caracterizaţi de această trăsătură de personalitate se pot simţi inconfortabil în anumite momente care presupun contact social și relaţionare. Drept urmare, ei pot pierde oportunităţi importante pentru viaţa personală și profesională. Însă unii introvertiţi au descoperit strategii care îi ajută să se simtă în largul lor în timpul oricărei interacţiuni sociale.

O metodă care îi ajută pe introvertiţi să își depășească zona de confort și să se bucure de relaţionarea cu ceilalţi este să își inchipuie întreaga situaţie de comunicare ca un joc de roluri, scrie dr. Ronald Riggio, profesor la Claremont McKenna College, într-un articol pentru Psychology Today. Trucul i-a fost dezvăluit de un profesor care, în ciuda faptului că este introvertit, nu arată acest lucru în timpul cursurilor pe care le susţine.

„Privesc orele de curs ca o scenă și joc rolul unui extrovertit și al unui profesor amuzant”, mărturisește el.

O altă strategie este aceea de a depăși obiective care cu timpul pot deveni tot mai îndrăzneţe, de la așezarea în partea aglomerată a autobuzului, până la acceptarea unui post care presupune, din când în când, susţinerea unor discursuri în faţa unei audienţe.

Introvertiţii „nu interacţionează de dragul interacţiunii”, preciza Carl King, autorul cărţii 10 mituri despre introvertiţi. Pentru un individ introvertit, susţinerea unei conversaţii superficiale poate fi dificilă, însă el posedă o abilitate remarcabilă, care îi poate fi de folos într-o astfel situaţie. Mai exact, este vorba de capacitatea de a-i asculta cu atenţie pe ceilalţi, despre care precizează Jennifer Kahnweiler, autoarea cărţii Quiet Influence: The Introvert’s Guide to Making a Difference, citată de Forbes.

În final însă, persoanele introvertite nu ar trebui să se ascundă de ceea ce îi definește. „Introvertiţilor, fiţi introvertiţi. Nu vă forţaţi să fiţi altcineva decât sunteţi. Dar forţaţi-vă să vă depășiţi zona de confort. Găsiţi noi modalităţi care merg pentru voi. Și concentraţi-vă asupra calităţii, în detrimentul cantităţii”, este sfatul lansat într-un articol pentru Inc.com de Maya Townsend, liderul companiei Partnering Resources, care se descrie drept o persoană introvertită.

„Magia se petrece dincolo de zona de confort”, iar depășirea acestei zone micșorează riscul de autosabotaj și crește șansele de dezvoltare personală și profesională ale individului, indiferent dacă el este sau nu introvertit. Primii pași pentru părăsirea acestui teritoriu sunt însă întotdeauna dificili, deoarece creierul activează în acele momente mecanisme menite să descurajeze intenţia de a accepta o provocare dincolo de graniţele confortului personal.